Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

Şükür Allah'ın Kulu Üzerinde Bir Hakkıdır

Allah Tebareke ve Teala'nın kulu üzerinde iki çeşit hakkı vardır, kul hiçbir zaman bunlardan aynlmaz. Birincisi, Allah' m emirleriyle yasaklandır ki, bunlar tamamiyle Allah'ın kulu üzerindeki haklarıdır.

İkincisi, Allah'ın kuluna vermiş olduğu nimetlerinin şük­rüdür. Allah Teala, nimetlerine şükredilmesin i ve emirlerinin yerine getirilmesini kulundan ister. Kula vacip olan, üzerinde Allah'ın nimetlerinin devamlı bulunduğunu, o nimetlerin şü­kürden aciz olduğunu, Allah'ın affına ve mağfiretine muhtaç olduğunu, Allah kendisine yardım etmediği takdirde helak olacağını bilmesidir. Kul Allah'ın dininde ne kadar alim olursa, üzerinde vacip olanı daha mükemmel görür. Kusuiunun daha büyük olduğunu anlar. Din, yalnız açık haramları terk etmek­ten ibaret olmayıp, haramları terk etmekle birlikte, Allah ka­tında sevimli olan emirlerin hepsinin yapılmasından İbarettir. Alimlerden bir çokları Allah indinde sevimli olan emirlerden ancak bütün insanların ortak oldukları emirleri yaparlar. Me­sela, cihad etme, iyilikleri emretme, kötülükleri yasaklama, Allah için, Resulü için ve Allah'm kullan İçin nasihat etmek, Allah'a ve Allah'ın dinine, kitabına ve Resulüne yardım etmek, işte bunlar vacipdirler. Bunları yapmaları şöyle dursun, bunla­rı yapmamayı isteme hatırlarından bile geçmez.

Allah katında insanların dîn bakımından en zayıfı en bu-ğuzlusu —her ne kadar dünyayı terkedip kendisini ibadete ver­se bile— bu vacipleri terkedenlerdİr. Alimler içerisinde,- Al­lah'ın yasakları çiğnendiğinde Allah İçin yüzleri kızanp ta ga­zaba gelenler, Allah'ın dinine yardım etme yolunda mallarını harcayanlar, pek azdır.

Ebu ömer ve başkaları zikretmiştir ki, «Allah Teala, me­leklerden bir meleğe bîr şehri yere batırmasını emretmiş. Me­lek de, «Ya Rabbİ! onlar arasında zahid ve abid olan falan kimse vardır» demiş. Allah Teala, «Evvela onunla başla ve onun sesini bana İşittir. Çünkü hiçbir zaman, onun, bana is­yan edilirken yüzü buruşmadı.» buyurmuştur. [26]




Eserin yazarı: İbn Kayyım El-Cevziyye Eser: Sabredenler ve şükredenler

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Sabredenler ve şükredenler

MollaCami.Com