Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
14. Konu : Safarin Nefislere Çok Ağır Gelmesi
İnsana sabrın ağır gelmesi, fiile çağıran şeyin kuvvetli, fiilin de kolay olmasına bağlıdır. Fiilde bu iki unsur toplanınca insanın o fiilden uzaklaşmaya sabretmesi zordur. Fiilde bu iki unsur bulunmadığı takdirde, o fiilden uzaklaşmaya sabretmesi kolaydır. Fiilde bu iki unsurdan bîri bulunup diğeri bulunmazsa, sabır, bir cihetten kolay diğer bir cihetten zor olur. Kendinde, adam Öldürmeye, hırsızlık yapmaya, içki içmeye, fuhuş türlerini İşlemeye davet eden kuvvet bulunmayan kimsenin bunlardan uzaklaşmaya sabretmesi kolaydır. Bu fullere davet eden şeyin kuvvetli olması ve bu fiilleri işlemesi de kendisi için kolay olan kimsenin bunlardan uzaklaşmaya sabretmesi çok zordur. Bundan dolayt zulümden uzaklaşmaya sabreden hükümdarın, fahişeden uzaklaşmaya sabreden gencin, lezzetlerden ve şehvetlerden uzaklaşmaya sabreden zenginin Allah katında büyük dereceleri vardır. Bİr hadis-i şerifde, «Senin Rabbin, aşkla oyun oynamayan genci çok sever.» buyurulmuştur.
Bundan dolayı hadis-i şerifde de beyan edildiği üzere Allah Teala kıyamet gününde sabırları olgun ve zor sabır olduğu için yedi kimseyi arşının gölgesinde barındıracaktır. îmamm (müslümanların işini idare eden kimsenin) sabn; taksiminde, hükmünde, öfkeli ve öfkesİz halinde adaletten ayrılmamasıdır.
Genç insanın sabrı Allah Teala'nm İbadet ve taatma devam edip, nefsin ve hevanm arzu ve isteklerine uymamasıdır. Erkek kimsenin sabrı; mescidlere devam etmesidir. Sadaka Veren kimsenin sabrı; sadaka-vermesinden yanındaki kimse haberdar olmayacak kadar gizli olarak sadaka vermesidir. Fuhşa davet edilen kimsenin sabrı kendisini güzel bir kadının davet etmesine rağmen «Ben Allah'dan korkarım» diyerek haramdan uzaklaşmasıdır. Allah yolunda sevişen iki kimsenin sabrı; buluşmalarının da ayrı] maların m da Allah için olmalarıdır. Alah korkusundan ağlayan kimsenin hali ise, insanlardan gizleyip sabretmesi en zor sabırlardandır. Bundan dolayı zina eden ihtiyarın, yalancı hükümdarın ve kibirlenen fakirin kıyamet gününde azapları çok şiddetli olacaktır. Çünkü bunların bu haramlara davet eden kuvvetler zayıf olduğunda sabretmeleri kolaydır. Sabretmcyip bu günahları İşlemeleri, Allah'a karşı baş kaldırmalarının ve kibirlenmelerinin delilidir. Bundan dolayı dilin ve fercin günahlarından uzak durmaya sabretmek, sabır nevîleıinin en zor ve en çctinlerindendir. Çünkü bu İşlere davet edenler çok kuvvetli olduğundan bu günahların işlenmesi de koîay olmaktadır. Lâf taşıma; gıybet etme, yalan söyleme, devamlı münakaşa etme, gizli ve açık olarak birisini övme, insanların sözlerini taklİd etme, sevmediği kimseyi aşın yerme, sevdiği kimseyi aşırı Övme gibi dilin günahlanndan olanlar insanın meyvesidir. Yani İnsanın.zevk aldığı günahlardır.
Günaha davet eden kuvvetin gücü ile dilin hareketinin kolay olması birleşince sabır zayıf düşer. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.v.) Muaz Hazretlerine hitaben «Dilini tut»; diğer bir hadis-î şerifde, «Biz konuştuklarımızla elbette cezalandırılacağız»; diğer bir hadis-İ şerifde «İnsanları yüzükoyun ateşe sürükleyecek olan dillerinin hatalarıdır.» buyurmuştur. Bilhassa, .dilin günahları insan.İçin artık adet haline gelince onlardan uzaklaşmaya sabretmek de çok zor olur. Bu yüzden geceleri namaz kıldığını, gündüzleri oruç tuttuğunu, takvası yüzünden bir an dahi ipek yastığa bile dayanmadığını gördüğün bir çok kimsenin, söz taşımada, insanların namusları hakkında konuşmada, salih alîm ve dindar kimselerin gıybetini yapmada ve bilmediği konularda Allah'a isnad edip O'na iftira atma gibi büyük günahlarda ise dillerini salıverdiklerini görürsün. Yine insanlardan birçoklarının, en küçük haramdan, bir damla şaraptan, iğne ucu kadar necasetten sakındıkları halde zinadan sakınmadıklarını görürsün. Rivayete göre birisi, yabancı bir kadınla yalnız kalıp onunla cinsî münasebette bulunmak istediğinde, «Ey kadın, yüzünü ört, çünkü yabancı bir kadının yüzüne bakmak haramdır?» demiş. Küfe'lİIerden biri Abdullah b. Ömer'e «Sİvrİ sineğin kam necis midir?» diye sorunca o da «Hele şunlara bakın! Allah Resulü'nün torununu öldürmüşler, benden sivrisineğin kanını soruyorlar» şeklinde cevap vermişti. Buna benzer bir hadise de benim başımdan geçti. Ben ihramda iken, adam Öldürme, mal yağma etmekle bilinen bir arap kabilesi benden İhramlının bit öldürmesinden sordular. Ben de «Allah in haram kıldığı canlara kıymaktan sakınmiyanlar şimdi ih-ramlıyken bit öldürmenin günahından soruyorlar» diye cevap vermiştim onlara. Netice olarak, günahların çeşitlerinde sabrın zor veya kolay olması, o günahlara davet edenin kuvvetli veya zayıf olmasına bağlıdır.
Hz. Ali (r.d.)'den rivayet olunduğu üzere sabır üç kısımdır. Musibete karşı sabır, taat ve ibadetleri eda ederken çekilen meşakkatlara sabır, günahlardan uzaklaşmaya sabırdır.
Başına bir musibet gelen kimse, o musibet gidinceye kadar güzel bir şekilde sabrederse, Allah Teala onun için üçyüz. derece yazar.
Bir kimse ibadet ve taatları güzel bir şekilde eda etmeye sabrederse Allah Teala onun İçin üçyüz derece yazar.
Bir kimse, Allah Teala'dan korkarak ve O'nun katındaki sevabı umut ederek günahlardan uzaklaşmaya sabrederse Allah Teala, onun için dokuzyüz-derece yazar.
Mcymun b. Mehren der ki, sabır iki kısımdır. Biri musibetlere karşı sabırdır ki, bu güzeldir. Diğeri ise, günahlardan uzaklaşmaya sabırdır ki, daha faziletli ve daha üstündür. «Sabrettiğiniz için selam size» (Rad/24) ayetini Fudayl bin îyaz şöyle tefsir etmiştir: «Onlar, emredilen taat ve ibadetleri eda ederken sabrettikleri için ve yasaklardan uzaklaşmaya sabrettikleri için, melekler her kapıdan yanlarına girecekler. «Sabrettiğiniz için selam size» diyeceklerdir.» Fudayl musibetlere
sabretmeyi de emredilenler kısmına sokmuştur. Allah Teala herşeyi daha iyi bilir. [15]
Eserin yazarı: İbn Kayyım El-Cevziyye Eser: Sabredenler ve şükredenler
Sabredenler ve şükredenler
- GİRİŞ
- Sabrın Fazileti
- 1. BÖLÜM: SABIR VE SABREDENLER
- 01. Konu : Sabrın Lügat Manası, Kelimenin Türetilişi Ve Çekimi
- 02. Konu : Sabrın Hakikati Ve Bilginlerin Bu Konudaki Sözleri
- 03. Konu : Sabrın İlişkilerine Göre İsimlerinin Açıklanması
- 04. Konu : Sabretmek Sabrettirmek, Sabrı Kazanmak Ve Karşılıklı Sabrı Tavsiye Etmek.
- 05. Konu : Yerlerine Göre Sabrın Kısımları
- 06. Konu : Hevâ Ordusuna Karşı Koyması, Ondan Aciz Olması - Kuvvetli Ve Zayıf Olmasına Göre Sabrın K
- 07. Konu : İlişkili Olduğu Konulara Göre Sabrın Kısımları
- 08- Konu : Beş Hükme Göre Sabrın Bölümlere Ayrılması
- 09- Konu : Sabrın Derecelenilin Farklılıkları
- 10. Konu : Övülen Ve Yerilen Sabrın Kısımları
- 11. Konu : Şerefli Kimselerle Kötülerin Sabırları Arasındaki Fark
- 12. Konu : Sabra Yardım Eden Sebepler.
- 13. Konu : İnsanın Hiçbir Durumda Sabırdan Uzak Bulunamayacağı Hakkında
- 14. Konu : Safarin Nefislere Çok Ağır Gelmesi
- 15. Konu Sabır Hakkındaki Ayet-İ Kerîmeler
- 16. Konu : Scbur Hakkındaki Hadîs-İ Şerifler
- 17. Konu : Sabrın Fazileti Hakkında Sahabenin Ve Tabiinin Sözleri
- 18. Konu: Musibetler Karşısında Ağlamak -Feryad-U Figan Etmek Elbiseleri Yırtmak Cahiliye Devri Sö
- 19. Konu : Sabır; İmanın Yarısıdır; İman İki Sınıfdir, Bir Sınıfı Sabır, Diğer Sınıfı Şükürdür
- 20. Konu : Sabır İle Şükürden Hangisinin Daha Faziletli Ve Üstün Olduğunun Tartışılması
- Şükrün Faziletli Ve Üstün Olduğunu İddia Edenlerin Delilleri
- Kulun Amelleri Allah'ın Nimetlerinden Birine Bile Karşılık Olamaz
- Şükrün Sabır Üzerine Üstünlüğü
- Şükür Allah'ın Kulu Üzerinde Bir Hakkıdır
- Nimeti Görmek
- 2. BÖLÜM: ŞÜKÜR VE ŞÜKREDENLER