Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
GİRİŞ
İBN KAYYIM EL-CEVZİYYE. 1292'de Şam civarında dünyaya geldi. İbh Teymiyye başta olmak üzere döneminin ünlü alimlerinden dersler aldı. Tefsir, usûl, kelâm, fıkıh ve nahiv ilimlerinde derin bilgi sahibi olan Cevziyye 1323'te vefat etmiştir. Velud bir ilim adamı olan Cevziyye'nin 50'nin üzerinde eseri vardır.
Eserlerinden bazıları: Zadu'İ-Mead, İ'lamu'l-Muvakkiin, İfea-setü'l-Lehfân, Hadi'l-Ervah, Medaricü's-Sâlİkîn (yayınevimiz tarafından yayma hazırlanmaktadır), Şerhu Esmai Hüsna, Fazlul-îlmi, EI-Fevâid.
Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla, Yalnız Allah'dan Yardım Dileriz
Hamd, çok sabreden, şükredenlere nîmetiyle karşılık veren, çok yüce, çok büyük, herşeyi hakkıyla işiten, herşeyi kemaliyle gören, herşeyi lâyıkıyla bilen ve kudreti sonsuz Allah'a mahsustur. Mahlukatınm bütün işleri, O'nun dilemesine bağlıdır, Allah Teala kıyamet gününde çağrısını kabirde bulunanlara işittirir. Bütün mahlükatın mukadderatını ve ecellerini takdir etmiş, onların geride bıraktıkları eseıleri, amelleri yazmış, onlar arasında maişetlerini ve mallarını taksim etmiş, onların hangisinin daha güzel amel ve harekette bulunacağını imtihan etmek için, ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, mutlak galibtir, çok yargılayıcıdır, eşsiz kahır ve kudret sahibidir, her güçlük O'na kolaydır. O, mevladır, ne güzel mevla ve ne güzel yardımcıdır O. Göklerde ve yerde ne varsa (hepsi) O'nu teşbih (ve tenzih) eder. Mülk ve tasarruf O'na aittir. Bütün hamd O'na mahsustur. O, herşeye hakkıyla kadirdir. Sîzi yaratan O'dur, öyle iken kiminiz kâfir, kiminiz mü'minsiniz. Allah ne yaparsanız hakkıyla görücüdür. Gökleri ve yeri hakk ile yaratmış, size suret vermiş, suretlerinize de güzellik bahsetmiştir. Dönüş ancak O'nadır. Allah, ne gizlerseniz ve ne açıklarsanız (hepsini) bilir. Çünkü O, sinelerin özünü bile hakkıyla bilendir. Ben şehadet ederim ki, Allah'tan başka ilah yoktur. O birdir. O'nun ortağı ve benzeri yoktur. O, ortak ve yardımcı edinmekten münezzehtir. Mahlukata benzemek-en münezzeh olduğu gibi, sapkınların dediğinden de münezzeh-ır- O'nun (benzeri olmak şöyle dursun), benzeri gibisi (dahi) yoktur. O, hakkıyla işiten, kemaliyle görendir. Ben şehadet ede-ı~ım ki, şüphesiz Muhammed (s.a.v.) O'nun kulu ve resulü, mah-u«atın hayırlısı ve seçkini, vahyin emini, Allah ile kullan aranda elçi, Allah'ı en iyi bilen ve O'ndan en çok korkan, ümme-e en iyi nasihat eden, Allah'ın hükmüne en çok sabreden ve un nimetlerine en çok şükreden ve Allah'a en yakın olandır, "ku Allah katında mevkii ve makamı en yüce ve en büyük
olan odur. Allah katında en büyült şefaat sahibi odur. Allah Tea-la onu, imana ve cennete davet etmek için göndermiştir. Allah rızası için çalışmış, iyilikleri emretmiş, kötülüklerden nehyetmiş, Rabbinin elçisi oluşunu tebliğ etmiş, Allah'ın emrini apaçık bildirmiş, Allah'ın rızası uğrunda hiçbir kimsenin katlanamayaca-ğı meşakkatlara katlanmış ve Allah'ın rızasına ulaşmak için sabır ve şükür ile hakkıyla kaim olmuş, sabredenlerden hiç birinin ulaşamayacağı, -sabır makamı»nda sabit olmuştur. Bütün şükre-denlerin erişemeyeceği «şükür derecesi-ne yükselmiştir. Allah Teala, melekler, peygamberler ve bütün mü'minler onu methet-miştir. Bundan dolayı Livâü'1-hamd ismindeki sancak yalnız ona tahsis edilmiştir. Hz. Adem (a.s.) ve diğer bütün peygamberler, onun sancağı altında toplanacaktır. Allah Teala, -hankUi, peygamberimize indirdiği Kur'an-ı Kerim'in başında zikretmiştir. Tevrat ve İncil'de de bu böyledir. Peygamberimiz vesilesiyle hidayete ermiş olanların cennetteki son duaları da Allah'a hamd etmek olacaktır.
Allah Teala, peygamberimizin ümmetini yaratmadan önce onlara, «hamdedenler» ismini vermiştir. Çünkü, onlar Allah Tea-la'ya bollukta ve darlıkta hamdederler. Onlar bütün ümmetlerden önce cennete. gireceklerdir. Mahlukatın Üvâ'ül-hamd'e en yakın olanları, Allah'ı en çok hamdeden ve zikredenlerdir. Nitekim onların makam itibariyle en yükseği, en çok sabreden ve şükre-denleridir. Allah Teala, melekleri, peygamberleri ve bütün mü' minler ona cok selât (ve tekrim) ederler. Çünkü Allah'ı birleyen. O'nu tanıtan ve O'na davet eden odur.[1]
Eserin yazarı: İbn Kayyım El-Cevziyye Eser: Sabredenler ve şükredenler