Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

ÖĞRENİLEN BİLGİLERİN KULLANILMASI


öğrenilenler ihtiyaç duyulduğunda kullanılmayacaksa bu bilgileri öğrenmenin faydası olmayacaktır. Anlatacağını veya gireceği sınavın bilgilerini unutan bir öğrencinin düştüğü durumu düşünmek bile korkunç olacaktır. Bir bilginin hayatta kullanılabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1) Bilginin nerede nasıl kullanılacağını bilerek öğrenmelidir. Yani bir bilgiyi gelişi güzel öğrenmek yerine hedefi bilerek verimli çalışma yöntemlerini kullanarak öğrenmelidir.

2) Bir bilgiyi kullanabilmek için kişinin kullanacağı ortamı çok iyi bilip onunla ilgili düzenlemeler yapmalıdır.

3) Bilginin kişiye mal olup zaman zaman günlük hayatta kullanılması, doğru bir alışkanlık haline gelmesi önemlidir.

4) Bir bilginin yaparak, uygulayarak kalıcı hale getirilmesi lazımdır. Meleke haline getirilmeyen bilgilerin kullanılması zordur.

5) Neyi, ne kadar, ne zaman, hangi yöntemle, kimlere kullanılacağını bilmeyen kişi istediği sonucu alamaz. Konuşulanların tesirini artırmak için aşağıdaki hususlara dikkat etmelidir.


Toplum içinde giyinişinize dikkat edin


İnsanlarla beraberken oturuşunuza dikkat edin. Dik oturun fakat rahat olun. İlkokul çocukları gibi elerinizi dizleriniz üzerinde birleştirmeyin.


Çok fazla konuşmamaya dikkat edin özelikle konuşurken şey, ııı, vb. sesleri kullanmamaya çalışın.


Jestleri kullanın fakat aşırıya kaçmayın. Özelikle de el kol hareketlerini çok kullanmayın.


Mimikler de ölçülü kullanılmalıdır. Konuşma sırasında kaşlar olabildiğince az kullanılmalıdır. Burunla yada bıyıklarla oynamak, soru veya onay cümlelerinde başın aşırı hareket ettirilmesi hoş değildir. Baş hafif hareketler yaparak kullanılmalıdır.


Çok sert veya aşırı sulu görünmekten kaçının. Grup içinde aşırı kahkahalar çok hoş karşılanmaz. Fakat ciddi olmak ile somurtkan olmayı bir birine karıştırmamak gerekir. Gülümsemek insan ilişkilerinde çoğu zaman artı puan kazandırır.

6) Dinlemesini, not almasını ve konuşmasını bilmeyen kişi bilgilerini tam kullanamaz.

7) Bilgileri nasıl kullanacağının planını yapıp, bu plana göre aşama aşama uygulamaya koyup eksiklerini tamamlamayan, sonucu kontrol etmeyen kişi tam başarılı olmaz.





UYGULAYICIYA NOT

Konu öğretmen tarafından anlatıldıktan sonra ilgili yazı okunup testler cevaplandırılır ve sonuçlar değerlendirilir.
Hafıza alıştırmaları yapılır. Örneğin rasgele yazılan 10 kelimeden 5 dakika sonra kağıda bakmadan kaçının hatırlanabileceğini görme. Daha sonra kelime sayılarını artırarak bu alıştırmalara devam edilir.
Resim veya yazı açılıp kapatılarak her seferinde daha fazla şey görmeye çalışma.
Cümle tamamlama testi uygulanarak değerlendirilir.

Hafıza eğitimi AHOT içinde son dizi olup. Nurettin Özdemir tarafından hazırlanmıştır. AHOT teknikleri Denizli dersanesinde uygulanmaya devam etmektedir.


Eser: ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

MollaCami.Com