Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

AKTİF OKUMANIN FAYDASI

İnsanı diğer canlılardan ayıran onu yaratılanların en şereflisi yapan en önemli hususiyeti öğrenebilme, daha mükemmeli daha güzeli bulabilme yeteneğidir. İnek gibi süt verir fakat ondan nasıl peynir veya yoğurt yapılacağını bilmez. İnsan inekten aldığı sütten mükemmel yoğurdu ve peyniri öğrenme yeteneği sayesinde yapabilmektedir.

İnsana bu şerefi veren öğrenme yeteneğinin %83'i okuma sayesinde gerçekleşir. Kağıdın ve matbaanın bulunması bilginin çoğalması ve yayılmasında büyük bir etkiye sahiptir. Günümüzde bilgisayar aracılığıyla bu bilgiler insanlara daha kolay ulaşmaktadır. Artık insanlar hiç yerinden kalkmadan, odasından çıkmadan dünyanın en kaliteli üniversitesini bitiren insanlarla aynı bilgiye sahip olabilirler. Kendini geliştirmek isteyen, başarılı bir öğrencilik geçirmek isteyen günde en az 3 saatini okumaya ayırmalıdır. Bu durumda Türkiye'de üniversiteyi bitiren bir öğrenci hayatının 15 yılını okulda geçirmiş olacaktır. Bir öğrenci günde 3 saatini okumaya ayırdıysa ömründen 2 yıl 6 ay okumak için ayırdı demektir. Üniversiteyi bitirip bir meslek sahibi olan insan ömrü boyunca kendini geliştirmek için okumak mecburiyetindedir. Yine günde 3 saat okursa 60-70 yıllık ömrünün 6-7 yılını okumaya ayırıyor demektir. Bu da okumanın hayatımızdaki yerini gösteren en önemli misaldir. Demek ki şuurlu bir insan mutlaka bu konuyu düşünmeli bu konuda kendini geliştirmek için zaman ayırmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre eğitim seviyesine göre değişmekle birlikte ortalama bir okuyucu bir dakikada 150-300 kelime okuyabilmektedir. Oysa bu konuda çalışma yapan bir kişi gayretine göre en azından okuma hızını iki katına çıkarabilmektedir. Hatta bir dakikada 1000-3000 kelime okuyabilecek kadar anlayarak okuma hızını arttırabilmiş okuyucular tespit edilmiştir. Bu da demektir ki normal bir okuyucunun ömrü boyunca 7-8- yıl harcayarak elde ettiği bilgiyi bu okuyucular 1 yıl içinde elde edebilir. Ya da yine 7-8 yıl okurlarsa anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilmeyen bir okuyucudan 5-10 kat daha fazla bilgiye sahip olurlar. Bu durum bile aslında başlı başına aktif okumayı öğrenmek için sebep olarak yeter. Fakat biz yine de aktif okumanın bir kaç faydasını şöyle sıralayabiliriz.



1. İster lise, ister üniversite mezunu olalım, ister işçi ister esnaf, isterse de öğretmen, doktor, mühendis olalım ülkemizde ve dünyada olup bitenleri tam ve doğru öğrenmek için bilgilerinizi değişik niteliklere sahip bir çok kaynaktan almalıyız. Bu hayat koşturmacısı içerisinde bunu yapabilmek için de olabildiğince az zaman ayırıp az enerji harcayarak en üstün verimi elde etmek icap eder. Bunu yapabilen kişiler önlerinde yığılı işleri yetiştirememekten şikayet etmeyen daha huzurlu ve mutlu insanlar olurlar.

2. İnsanın hayatta sahip olduğu en değerli hazine zamandır. Fakat insanların büyük bir ekseriyeti bu kıymetli nimetten tam olarak istifade edememektedir. Ellerinden kaçan fırsatı tekrar elde edemeyeceklerini bildikleri halde "Ah şimdiki aklım olsaydı, şunu şöyle yapmasaydım" diye ömürlerini ah-vah ederek boşa geçirirler. Aktif okumayı öğrenmek zamanı en faydalı şekilde değerlendirme imkanı verir.

3. İnsanların tam olarak faydalanamadıkları bir diğer en önemli organı da beyindir. İnsanlar ne yazık ki bu değerli aracı ancak %5-10 kapasiteyle kullanırlar. Dikkatlerini tam olarak toplamadan okudukları konuların çok azını anlayabilirler. Beynin daha iyi kullanılması için anlayarak hızlı okuma yöntemleri öğrenilip kullanılmalıdır.

4. Ömürlerini okul, dershane, özel ders gibi kurumların arasında bir yarış atı gibi çok yoğun tempoyla geçiren öğrenciler ne yazık ki istedikleri, hayallerindeki başarıları elde edememektedirler. Bu başarıyı elde etmek için aktif okuma öğrenilmelidir.

5. Çoğu zaman kendimize ayırdığımız ve eğlenceli olduğunu düşündüğümüz bir zamanı okumak için ayırmak mecburiyetinde kaldığımız için okumak bize çok sıkıcı gelir. Bu durum elde edeceğimiz verimi azaltır. Aktif okumayı öğrenmek okumayı zevkli bir iş haline getirecektir.

6. Aktif okumayı öğrenirsek her şeyi hemen unutuyorum türünden problemleri ortadan kaldırmış oluruz. Böylece daha az çalışarak daha fazla bilgi sahibi olabiliriz.

7. Anlayarak hızlı okuma teknikleri öğrenilirse kendinizi daha gerçekçi tanıyıp hedeflerinizi daha rahat gerçekleştirmek için kendinize güveniniz artacaktır.



UYGULAYICIYA NOT


Konu öğretmen tarafından anlatıldıktan sonra öğrenciler anlayarak hızlı okuma tekniklerine göre konuyla ilgili parçayı bir defa okurlar. Daha sonra aktif okumanın faydası testi uygulanır.

Ağızda şeker, kalem vb nesnelerle okuma alıştırmaları yapma,

Parmak yada kalemle her okumada daha hızlı okumaya çalışma ödev olarak verilir.


Eser: ANLAYARAK HIZLI OKUMA TEKNİKLERİ

  • Yeni Ekle
Yorumlar (6)