Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
RAMAZAN AYI
Mübarek ay ve son fırsatlarımız
Seneden seneye hayır, bereket, nur ve feyizle gelen, her gelişinde huzur ve rahatın arttığı ve kötülüklerin azaldığı aziz misafirimiz dönüş hazırlığında. Bir hafta sonra aramızdan ayrılıyor. Tekrar gelişinde onu kimlerin görüp kimlerin göremeyeceği belli değil.
Misafire güzel davranmak, onun hoşlanmadığı hareketlerden kaçınıp hoşlandığı şekilde hareket etmek, o misafiri ağırlayanlar üzerine borçtur. Nur ve huzur ayı olan Ramazan ayına ise diğer misafirlerden daha çok hürmet etmek gerekiyor. Öyleyse, geçen günlere bakıp, acaba ona gereken hürmeti gösterebildik mi diye düşünmek gerek. Hürmette kusur etmişsek, ondan derhal özür dilemeli, hiç olmazsa önümüzdeki bir hafta içinde onun hoşnut olacağı hallere bürünmeliyiz.
Ne yapmalıyız?..
Günahlardan, diğer aylarda kaçındığımızdan daha çok kaçınmalı, ibadetlere de diğer aylarda sarıldığımızdan daha fazla sarılmalıyız. Sünnet olarak teravih namazını kılarken, diğer bir sünneti, yani Kur'an hatmini unutmamalı, bu ay içinde mutlaka bir hatim yapmalıyız.
Kur'an okumasını bilmemek bir Müslümana yakışmaz, ama var olduğunu kabul ederek hatırlatalım: Kur'an okumasını bilmeyenler de bildiklerini okumalıdırlar. Namaz kılan her Müslüman İhlâs Sûresi'ni bilir. Öyleyse, Kur'an okumasını bilmeyenler de Peygamberimiz (sav)'in, "Kur'an'ın üçte birine denktir" buyurduğu İhlâs Sûresi'ni okumalıdırlar. Her birinin başında Besmele çekerek, meselâ 100 defa İhlâs Sûresi okumak 10 dakika sürmez. Ebedî hayatımıza yatırım için her gün hiç olmazsa 10 dakikamızı ayırarak 100 defa İhlâs Sûresi okumak bize çok şey kazandıracaktır.
Allah'ın varlığı ve birliğinden bahseden bu sûreyi, sadece Ramazan ayında değil, bütün sene boyunca okumakta büyük mükâfat vardır. Sadece Kur'an okumasını bilmeyenler değil, bilen bilmeyen herkes bu mübarek sûreyi bol bol okumalıdır.
Bilhassa iş-güç sahibi olanlar, Teravih namazını kıldıktan sonra fazla zaman geçirmeden yatıp uykusunu almalı, sahurdan sonra da yatmamalıdırlar. Sevabı en bol olan vakit, seher vakti, yani imsak ile güneş doğması arasıdır. Bu vakti ibadetle geçirmeye çalışmalıdır. Ancak, imsaktan sonra nafile namaz kılmak mekruh olduğundan, nafile namazları imsaktan önce kılmalı, ondan sonraki vakti diğer ibadetlerle geçirmelidir. Kur'an okumak, salevâtı şerife, zikir ve dua gibi ibadetlerle.
Geceleri kılınan Teheccüd namazının sevabının hattı hududu yoktur, İmsaktan önce davranıp, Teheccüd namazı niyetiyle kılınacak olan, meselâ 6 rek'at Teheccüd namazı, 10 dakika sürmez.
Ramazan ayının en kıymetli kısmı olan son 10 gün içindeyiz. Sevgili Peygamberimiz (sav), bu 10 günde, ibadeti son derece artırırlardı. Bize onun gibi yapmak yakışır.
Müslüman, ibadet cihetinden dağınık değil, derli toplu olmalıdır. Bu derli topluluğu sene içinde beceremeyenler, buna en kolay Ramazan ayında kavuşabilirler.
Başka bir ifadeyle şöyle söyleyelim: Bir Müslüman manevî cihetten Ramazan ayında nasıl olursa, bütün senesi öyle geçer. Ramazan'da derlenip toparlanamayanlar, sene içinde kolay kolay toparlanamazlar. O halde, kendisinde manevî eksiklik görüp bunu gidermek isteyenler, ne yapıp edip vaziyetlerini düzeltmelidirler. Bunun için lâzım olan sermaye, şu anda yaşamakta olduğumuz son 10 gündür. Bunun da üçü gitti, yedisi kaldı. Bu yedi günün her birisi manevî birer cevherdir.
Bu cevherlerin içinde hele biri var ki, bir ömürden daha kıymetlidir. Kadir Gecesi...
O, öyle değerli bir gece ki, o gecede yapılan ibadetler insanın bütün günahlarını silip süpürüyor. İşte sevgili Peygamberimizin bu husustaki müjdesi: "Kim inanarak ve sevabını Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesi'ni ihya ederse (o gece ibadet ederse) geçmiş günahları af olunur."
Günah sıkıntısı çekenlere, onun manevî ağırlığından rahatsız olanlara işte bulunmaz fırsat...
Bayram geceleri de çok değerli gecelerdendir. Bu geceleri de ibadetsiz geçirmemelidir. Bayram gecesi, Ramazan'ın son günüyle, bayramın ilk gününü birbirine bağlayan gecedir...
Şu noktaya dikkat: Rabbimiz, Ramazan ayına, "Kullarım sana lâyık olduğun değeri verdiler mi? Hakkını korudular mı? Onlardan memnun musun?" diye sorduğunda, "Yâ Rabbi! Falan falan kullarından memnun değilim" denilen kimselerden olmak manevî felâkete sebep olacaktır.
Kur'an ve orucun, hakkını verenlere ahirette şefaat edeceği hadis-i şerifte haber veriliyor.
Eser: Cuma Sohbetleri
Cuma Sohbetleri
- SEVVAL AYI VE ORUCU
- HİCRET EMRİ VE HİCRET HAZIRLIĞI
- ASR-I SAADET’TEN KARDEŞLİK ÖRNEKLERİ
- Kur’an okumak berekettir
- Yeme, İçme Ve Uykuda Ölçülü
- Yeme, İçme Ve Uykuda Ölçülü Olmak
- NASÎHAT VE ALLAH’A DAVET
- ÜC AYLAR VE RECEBI-SERIF
- HUTBE ISLAMDA GAYRET VE MÜCADELE
- MUTLULUK VE ISLAM
- Sabani Serif ve Berat gecesi
- ISLAMDA HARAMLIK VE SELAMLIK
- YARATILMISLARIN EN SEREFLISI
- HUTBE DÜNYA VE ALDATICILIGI
- RAMAZAN AYI
- HAC HUTBESI VE ALLAHIN MÜSAFIRLERI
- EŞHURU'L-HURUM VE MUHARREM AYI
- HUTBE MERHAMET VE SEFKAT
- HUTBE HARAMLARDAN KACINMAK
- HUTBE UNUTULAN SÜNNETLER
- TEVBE VE ŞARTLARI
- TEVBE VE İSTİĞFAR
- HUTBE SABIR
- HUTBE ALLAH YOLUNDA NÖBETİN FAZİLETİ
- ZEKÂT ve MALI IBADETLERIMIZ
- HUTBE DILIN AFETLERI
- RABI-UL-EVVEL AYI PEYGAMBERIMIZIN VELADETI VE VEFATI
- HUTBE DÜA VE FAZILETI
- HUTBE RASÜLÜLLAHA SEVDALI COCUKLAR
- HUTBE NASIHAT
- İRŞAD VE DAVET SORUMLULUĞU
- Kutlu Doğum, kâinatın baharıdır
- ALLAH'IN EN SEVGİLİ KULU HZ.MUHAMMED (S.A.V.)
- MAHREMIYYET VE DIKAT EDILMESI ICAB EDEN HUSUSLAR
- MAHREMIYET
- HUTBE ALLAH KORKUSU
- Allahtan Korkunuz!
- MÜMİNLER KARDEŞTİR
- SEVILMESI ICAP EDEN SEYLER
- HUTBE COCUK TERBIYESI VE TALIM
- HİCRET
- Namazin ehemmiyyeti ve namazda tadili erkan
- SABAH NAMAZININ ÖNEMİ
- Namazi terk
- HUTBE GIYBET
- HUTBE KADER VE KAZÂYA İMAN
- Mirac kandili
- REGÂİB KANDİLİ
- MIRAC
- MI´RAC
- Mirac
- Sabani-serif ve berat gecesi
- HUTBE ÖlÜM VE DÜNYA
- ÖLÜM
- KONUSURKEN DIKKAT ETMEMIZ GEREKENLER
- HUTBE.TEVEKKÜL
- Salavât-I Şerîfe okumak
- HUTBE MÜMİN VE EHL-İ CENNETİN KİMLER
- HUTBE EHLI SÜNNET VEL-CEMAAT AKIDESI
- HUTBE GÜZEL AHLAK
- Rasülüllahin güzel ahlakindan
- AHLAK-I HAMÎDE (GÜZEL AHLAK)
- KURBAN VE KURBAN BAYRAMI
- TAHARET VE ABDESTE UYULMASI ICAP EDEN SEYLER
- BEYTÜL-MALE RIAYET
- CUMA GÜNÜ VE NAMAZI
- NOEL VE MİLADİ YILBAŞI
- HUTBE Zilhicce ayi ve hac