Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

Övünme İki Nevidir:

Biri güzel görülen, diğeri yerilen övünmedir. Mal, mevki, kuvvet, İlim ve züdden her biri güzel görülecek övünmeler­dendir.

Yerilen övünme, dünya ehlinin dünya ile övünmeleridir.

Güzel görülen övünme ise, ahiret hakkında övünmeyi is­temektir ki, bu emredilmiş olan münâfese cinsindendir.

Münâfese, başkasında görülen bir kemale ve olgunluğa imrenip ona yetişmek veya daha ileri gitmek için yarışmaktır.

Bazılarına göre, münâfese, bir kimsenin kıymetli bir şey hakkında başkasıyla yarışması ve o şeyi başkasının değil ken­disinin elde etmesi için gayret sarfetmesidir. Nitekim kıymetli bir şeyi başkasının elde etmesini arzu etmediğin vakit «nefestü aleyhi bişşey'i» dersin.

Tenâfüs, tefaül babından olup iki yarışçıdan her biri, kıy­metli bir şeyi elde etmekte arkadaşım geçmek ister. Münâfe-se'nin hakikati, kıymetli bir şeye tam rağbet etmek ve koş­maktan ibarettir.

İlimle Övünmek Mal ve Mevki ile Övünmekten Daha Fenadır

Cenab-ı Hak, övünmenin mallarla ve evladlarla olduğunu haber vermiştir. Her insan kendi neslinin çoğalmasını ister. Başkalarından malının ve evladının çok olduğunu gören kimse sevinir, başkaları tarafından servetinin ve çocuklarının çok ol­duğunun söylenmesini de arzu eder. Mal ve çocuklarla övün­mek, Allah'dan ve ahiretten alıkoyanların en büyüklerinden biridîr. Nitekim, Allah Teala Hazretleri, «Çoklukla övünmek (mal ve evlad çokluğuyla övünmek) sizi (o derecede) oyaladı (ki), tc kabirlere kadar gidip) saydınız (ziyaret ettiniz) (Bun­dan sakının. İleride (bu övünmenizin kötü akıbetini) bilecek­siniz- Yine sakının ileride (kebirde) bileceksiniz» (Tekâsür/1-2-3).

Övünme her şeyde olabilir. Buna göre, Allah'dan ve ahi­retten alıkoyan herhangi bir şeyle övünen kimse, bu ayet-i ke­rimenin hükmü altına girmiş olur. İnsanlardan kimi mal ile,kimi mevki ile, kimi de ilimle övünür. İlmi ,övünmek ve bö­bürlenmek için öğrenen kimse, Allah katında mal ile ve mevki ile övünen kimselerden daha fenadır. Çünkü böyle bir alim, ahiret ile ilgili olan şeyleri dünya için kullanmıştır. Mal ve mevki sahibi ise dünya ile ilgili olan şeyleri, dünya için kılıp onunla Övünmüştür. [6]


Eserin yazarı: İbn Kayyım El-Cevziyye Eser: Sabredenler ve şükredenler

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Sabredenler ve şükredenler

MollaCami.Com