Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
HİND'DE TERCÜMECİLİK
Hindliler de İngilizceye tercüme yapmışlardır. Bu tercümeler arasında Mehmet Ali'nin tercümesi meşhurdur. Lâhur Neşri İslâm Cemiyeti tarafından yayınlanmıştır. Mehmet Ali Kadyanilerin mutedil kolundan olsa da bir çok esaslarda ehli sünnetten ayrılır.
Yukarıda bunlara Mütenebbiler bahsinde işaret etmiştik. Ömer Rıza'nın tercümesi bundan alınmıştır. Mehmet Ali harfiyen tercüme yaptı. Altına hâşiye koydu.
Hindde Şah Veliyyullah tarafından 18'inci asırda Kur'an Farsçaya tercüme olunmuştur. Muasırları hocalar onun bu işine kızmışlar, onu Delhi'de Camide öldürmek için bir suikast bile hazırlamışlarsa da bir şey yapamamışlardır. Sonraları alışıp yatıştılar. Farsça yapılmış kelime kelime tercümeler çoktur. Sadi de Kur'an'ı Farsçaya tercüme etmiştir. Bu tercüme basılmıştır.(69)
Burada tarih için şunu da kaydedelim: 22 Ocak 1932 yılında ilk olarak Aya-sofya'da Yerebatan Camiinde Hafız Yaşar tarafından Cuma günü Yâsin Sûresi Türkçe olarak okunmuştur.
_______
(69) Kur'an'ın latinceye ikinci tercümesi 1698'de tamamlandı. Bibliander'in tercümesi Almanya'da 1550 ve 1721'de tekrar basıldı. 1768'de Almanya'da başka bir latince tercüme basıldı. 1646'da Hollanda'da bir latince tercüme basıldı. 1647'de Paris'te Fransızca basıldı. 1738'de, 1829'da, 1840'da ve daha sonra ayrı ayrı çevrilerek bir çok defa basıldı. 1616'da, 1746'da, 1773'de, 1828'de ve müteakip yıllardan bugüne kadar Almancaya müteaddit defalar çevrilmiş ve basılmıştır. Kur'an 1874'de İsveç, 1641'de Hollanda, 1848'de İtalyan, 1840'da İngiliz ve daha sonra Fin ve Rus dillerine çevrildi.
Bunlardan başka Kur'an Farsçaya, İbraniceye, Urduca'ya, Hindceye, Malaycaya, Afgan dil-lerine, Çinceye, Japoncaya, Cava diline, Bengal ve Hindistan'da konuşulan daha bir çok dillere çevrildi. Böylece Kur'an hemen hemen dünyanın en büyük dillerine asırlardan beri çevrilmiş bulunmaktadır.
Kur'an'ın her tarafa yayılan tercümelerinden biri Amerika'da İngilizce olarak meşhur cep kitapları şeklinde neşredilmiştir. Bu tercüme Kur'an'ı dünyaya tanıtma yolunda en geniş tesirleri yapmıştır.
Prof. Hamidullah, "Her dilde Kur'an" eserinde İngilizce 51, Almanca 47, Latince 36, Fransızca 31, İtalyanca 15, Rusça 11 kadar tercüme sayar. Bugün bu sayılar çok artmıştır
Eserin yazarı: Osman Keskinoğlu Eser: Kuranı Kerim Bilgileri
Kuranı Kerim Bilgileri
- ÖNSÖZ
- VAHYİN BAŞLAMASI
- MEKKE ve MEDİNE DEVRİNDE KUR'AN'IN NAZİL OLMASI
- İSLAMA DAVET BAŞLAYINCAKUR'AN-I KERİMİN TESİRİ KARŞISINDA MÜŞRİKLER
- MUKATAAT-I SÜVER (SÛRE BAŞLARI)
- HZ. PEYGAMBERİN EN BÜYÜK MUCİZESİ
- KUR'ANI KERİM'İN MUSHAF HALİNDE CEM'İ
- SÛRE ve AYETLERİN TERTİBİ
- YAZMA VE BASILMIŞ KUR'AN'LAR
- MUSHAF YAZISI VE BU YAZININ GELİŞMESİ
- KIRAAT İLMİ VE KURRÂ'
- YEDİ HARF ÜZERE NÜZUL
- KUR'AN İNKARCILARA MEYDAN OKUYOR
- KUR'AN-I KERİM'İN İ'CAZI
- KUR'AN-I KERİM'İN İ'CAZI
- HARFLERİN SESİ VE MUSİKİSİ
- KELİME VE MANA
- İ'CAZ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLER
- İ'CAZI KUR'AN'A DAİR ESERLER
- NESİH MESELESİ
- BESMELE HAKKINDAKİ MÜNAKAŞALAR
- TARİH BOYUNCA KUR'AN-I KERİM TERCÜMELERİ
- KURAN IN BAŞKA DİLE TERCEMESİ
- MEZHEPLERİN KUR'AN'I TERCÜME HUSUSUNDAKİ GÖRÜŞLERİ
- TERCÜME ÇEŞİTLERİ VE TÜRKÇE TERCÜMELER
- EN ESKİ TÜRKÇE TERCÜMELER
- YENİ TERCÜMELER
- HİND'DE TERCÜMECİLİK
- TEFSİR BAHSİ
- KUR'AN DİNİN ESASIDIR
- KUR'AN VE İLİMLER İSLAMDA DİN VE İLİM NİZÂI YOKTUR
- TAHRİF İDDİALARI
- KUR'AN VE İSLAM HAKKINDA BAZI BATILILARIN GÖRÜŞLERİ
- BAŞLICA KAYNAKLAR