Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

BESMELE HAKKINDAKİ MÜNAKAŞALAR

بسم الله ارحمن الرحيم

"Bismil-lâhir-rahmanir-rahîm'' Besmele-i Şerifenin Kur'an'dan olduğunda asla şüphe yoktur. Çünkü Neml Sûresinde "İnnehu min Süleymane ve innehu Bismillâhir-rahmanirrahîm'' diye geçiyor.

Besmele Fatiha'nın ilk âyeti midir? Her sûrenin başından bir âyet midir? İşte ihtilâf bu husustadır. Mesele bilhassa Mâlikiye ile Şafiiye arasında şiddetli ihtilafa yol açmıştır. Her iki tarafın delillerini incelemeden yalnız bu husustaki mezhepleri gösterelim:

1- Her sûrenin başından bir âyettir. İmâm Şafiî kavli budur.

2- Her sûrenin başından bir âyet değil. İmâm Mâlik ve Evzâi kavli budur.

3- Bir âyeti fezzedir, yâni müstakil bir âyettir. Sûrenin cüz'ü değildir. Sûreleri birbirinden ayırmak için aralarına teberrüken yazılmıştır. Hanefî mezhebi budur.

4- Fatiha'nın başından bir âyettir, başka sûrelerden değil. Ahmet Bini Hanbel mezhebi budur ve Hanefiye kavli de buna yakındır.
İşte Besmele hakkındaki akval böylece hülâsa olunabilir. Besmelenin Kur'an'dan olduğunu inkâr eden yok. İmam-ı Mâlik Kur'an'dan olduğunu inkâr etmiyor: "Sûrelerin başından bir âyet değildir." diyor.
Nedense İmâm-ı Mâlik'in kavli bir çok kıylükale yol açmış, bazılarınca yanlış anlaşılmış, Vahiy kalemi Besmeleyi Mushafın içine yazmıştır. Namazda yalnız besmeleyi okumuş olsa farz olan kıraat yerini tutacağını fukaha söylüyor. Bir rekatta yalnız Besmeleyi okumakla namaz kılınabilir. Kıraat üstadları Besmeleyi iftitah ve vasıl halinde okurlar. Yalnız Berâ'de vasıl halinde okunmaz.

Hazreti Osman'ın istinsah ettirdiği ve bütün sahabenin kabul ve tasdik eylediği ana mushafların hepsinde bütün sûrelerin başında Besmele yazılıdır. Bu Besmelenin Kur'an'dan olduğuna en kat'î delildir. Zira Ashab-ı Kiram, Kur'an'ı, Kur'an'dan olmayan her şeyden tecrid ediyorlardı. Mushafın iki yan kapakları arasında Kur'an'dan olmayan hiç bir şey yazmıyorlardı. Kitabullahı muhafaza etmek ve kendilerinden sonra gelenlerin şüpheye düşerek Kur'an'dan olmayanı Kur'an'dan zannetmelerine meydan vermemek için son derece ihtiyatlı ve şiddetli
hareket ediyorlardı. Mushafın deffeteyni yani iki taraftaki kapakları arasında olanlar Kur'an'dandır, diye hüküm ediyorlardı. Kur'an'dan olmayan bir şeyi asla yazmıyorlardı. Hattâ sûrelerin adları ile âyetlerin sayısını bile yazmamışlardı. Mushafı Osman'da bunlar yazılı değildir. Sonraları bunlar klişe içinde yazılmaya başlanmıştır.
Ashabın her hangi bir kimsenin Kur'an'dan olmayan bir şeyi Mushafa yazmasına mani oldukları hususunda ittifak vardır. Mademki Besmele Kur'an'da yazılıdır, onun Kur'an'dan olduğunda şek ve şüphe caiz değildir. Besmelenin Kur'an'dan olmadığını ileri sürmek, sahabenin Kur'an'a 113 Besmele yani âyet ilâve ettiklerini kabul etmek demektir ki, buna imkân yoktur. Böyle bir iddia eskiden kimsenin akıl ve hayalinden bile geçmemiştir. İmam-ı Mâlik'in kavli yanlış anlaşılmıştır. O, Besmelenin Kur'an'dan olduğunu inkâr etmiyor, her sûrenin başından bir âyet olmadığını söylüyor.


Eserin yazarı: Osman Keskinoğlu Eser: Kuranı Kerim Bilgileri

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Kuranı Kerim Bilgileri

MollaCami.Com