Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
ÜVEYSİ İRŞAD
Bir mürşid-i kamil vefat ettikten sonra da istediği bir kimseyi irşad edebilir. Kendi ruhaniyetinden medet dileyen birine yardımlarda bulunur ve onu manen terbiye eder. Silsile-i Sadat-ı Nakşibendiyye içinde büyüklerin kabirlerine giderek irşad olmuş, nice manevi derece ve makamlar elde etmiş zatlar mevcuttur. Bunların en meşhuru Ebulhasen Harkani Hazretleridir ki, tam 12 sene Ebu Tayfurul Bestami Hazretlerinin kabri sadetlerine devam ederek onun ruhaniyetinden velilik hırkasını giymiş ve pek çok manevi bereketlerin sahibi olmuştur.
Bu hadise tasavvuf kitaplarında aynen şöyle anlatılır:
Bayezid-i Bestami Hazretleri, her sene bir defa, Dıhistan’da şehitlerin kabirlerinin bulunduğu Kumtepeyi ziyarete giderdi. Harkan’dan geçerken durur ve havayı koklardı. Talebeleri kendisine;
-“Efendim, sizin bu şekilde havayı koklamanızdaki hikmet nedir? Biz herhangi bir şeyin kokusunu duymuyoruz.” diye sorduklarında, buyurdu ki;
- “Evet öyledir. Fakat bu kasabadan öyle birinin kokusu geliyor ki, onun adı Ali, künyesi Ebul Hasen’dir. O, zamanın kutbu olacaktır.”
Ebul Hasen Harkani (k.s.) Hazretleri Cenab-ı Bayezid’i manada gördüğünü ve irşada mahzar olduğunu söylemiştir.
Oniki sene Harkan’dan Betam’a hocasının kabrini ziyaret için gitti. Bu ziyarete giderken, yolda Kur’an-ı Kerim’i hatm ederdi. Her gittiğinde ziyaretle ilgili vazifelerini yaptıktan sonra ;
-“Ya Rabbi! Batezid’e ihsan ettiğin, ilmi ledün’den (sana ait ilimlerden) büyüklüğünün hakkı için, Ebü’l-Hasen kuluna da ihsan eyle!” diye yalvarırdı. Geri dönerken hiçbir zaman Hazreti Bayezid’in türbesine arkasını dönmezdi.
Oniki sene sonra, Allahü Teala’nın lütfu ile Bayezid’in ruhaniyetinden istifade edip olgunlaştı. Allahü Teala’yı tanıtan kalb ilimlerinde ve diğer ilimlerde talebe yetiştirmeye başladı.
Şah Nakşibend Hazretleri de kendinden evvel geçen evliyanın büyüklerinin kabirlerini birer birer ziyaret ederek ne gibi üstün hallere kavuştuğunu ifade etmiştir.
İşte bu şekilde, cismen değil de manen terbiye olma haline tasavvufta “Üveysi” olarak irşad olma hali denir. Bu hal, ilk defa Veysel Karani Hazretlerine vaki olmuştur. Resülüllah Efendimizi bizzat görmemiş ancak, ruhaniyetinden istifade ederek irşad olmuştur.
Abdülkadir Dedeoğlu (Osmanlı yayınevi)
Eserin yazarı: Abdülkadir Dedeoğlu Eser: TASAVVUF BAHÇESİ
TASAVVUF BAHÇESİ
- TASAVVUFA GİRİŞ
- TASAVVUFTA İLK ADIM
- SEVGİ VE İSTİKAMET ŞARTTIR
- ÜVEYSİ İRŞAD
- MÜRŞİDLE TÖVBEYE MECBUR MUYUZ?
- BÜYÜKLERİ ANLAMAK VE KUTBU İRŞAT
- KUTBUL İRŞAD VE TASARRUF
- MÜRŞİDE TESLİMYET KÖLELİK Mİ?
- MÜRŞİD-İ KAMİLİN TABİLERİ
- NAKŞİBENDİ TAİFESİNE MUHABBETİN ÖNEMİ
- ŞEYHİ OLMAYANIN ŞEYHİ ŞEYTANDIR
- TASAVVUFTA RABITA
- TASAVVUFLA İLGİLİ AYETİ CELİLELER
- VELİLİK VE DERECELERİ
- MÜRŞİDİ KAMİLİN VASIFLARI VE SAHTESİ
- ŞEYTAN MÜRİD TOPLAR
- MÜRŞİD-İ KAMİLİN İLİMLERİ
- VESİLE VE MABUD
- TEVESSÜL VE VESİLE (!)
- MÜRŞİD İMANA NASIL KEFİL OLUR?
- ŞEYTANIN TASALLUTUNA MİSALLER
- HER EVLİYA MÜRŞİD Mİ DEMEKTİR?
- NAKŞİBENDİ YOLU ASHAP YOLUDUR (!)
- TARİKİ NAKŞİBENDİNİN BÜYÜKLÜĞÜ
- VEFATTAN SONRA DA TASARRUF DEVAM EDER Mİ?