Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

KÜR'AN-I KERİMİN ARTAN TESİRİ KARŞISINDA

Kureyşliler, Kur'an'ın her mâniayı çiğneyip geçen bu önlenmez tesirini durdurmak için başka bir hîle düşündüler:

Nadr Bini Hâris isminde birisi vardı. Zekî, kurnaz, açıkgöz bir adamdı. İran'ı gezmiş dolaşmış, bir zamanlar Hîre'de oturmuştu. Farsçayı öğrenmişti. Acemlerin bir çok hikâyelerini, masallarını biliyordu. Edebiyatlarına vâkıftı: Rüstem ve İsfendiyar gibi kahramanlık menkıbelerini bellemiş, Kisrâlara ait bir çok hikâyeler anlatıyordu. Bir de güzel hânende bir cariye almıştı, halkı eğlendiriyordu. Kureyşliler bu adamı ortaya çıkararak Resulü Ekremin karşısına diktiler. Hazreti Peygamber Kâbe'ye gelip te İslâmiyete dâvete başlayınca, o da onun önüne geçer, bir tarafa durup Acem edebiyatından bildiklerini, bellediklerini hikâye etmeye başlar, destanlar söyler ve:

— Muhammed benden ne bakımdan daha güzel sözlü sanki? derdi. Resulü Ekrem ona karşı şu meâldeki âyetleri okudu:

"Nun, kalem ve yazdığı satırlar hakkına, sen Rabbinin nimeti sayesinde divane değilsin. Senin için ardı kesilmeyen mükâfat vardır. Sen en yüksek ahlâk üzeresin. Deli divane kimmiş, yakında göreceksin, onlar da görecek. Rabbin yolundan sapanları daha iyi bildiği gibi, hidayette olanları da iyi bilir. Öyle ise yalancıları dinleme. Onlar istiyorlar ki, sen yumuşaklık gösterirsen onlar da göstersinler. Alçak, düşkün, yemin edici, rezil, âlemin ayıbını araştırıcı, müfteri, kovucu, mütecaviz, hayra mani', günaha dadanmış, kaba ve şerefsiz, üstesine bir de huysuz ve soysuz olan kimseyi, servet ve evlât sahibi olması yüzünden sakın dinleme. Âyetlerimiz okununca (Eskilerin masalları!) der. Biz onun burnuna
damgayı vuracağız!'' (Kalem Sûresi, ilk âyetler)

Halk, Nadr'a mücamela olsun diye, o hikâyelerini anlatırken hatır için dinler gibi görünürdü. Fakat kulakları Hazreti Muhammedin okuduklarına bağlı idi. Kur'an'ın hoş âhengi onların kalbine işliyor, ruhlarını sarıyordu.
Nadr bini Hâris'in bu hareketleri de fayda vermedi. Çünkü Kur'an-ı Kerim'in yüksek belâgatı karşısında bu gibi masallar sönük ve isli kalıyordu.

Abdullah bini Abbas der ki:

— Nadr hakkında Kur'an'da sekiz âyet inmiştir.


Eserin yazarı: Osman Keskinoğlu Eser: Kuranı Kerim Bilgileri

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Kuranı Kerim Bilgileri

MollaCami.Com