Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Ma'rûf-i Kerhi Hazretleri
Ma'ruf bin Firûz, İranlı bir ailenin çocuğudur. Annesi ve babası Hıristiyandır. Onun da kendileri gibi dindar bir Hıristiyan olmasını çok isterler. Kardeşleri ile birlikte kilise mektebine gönderirler. Ma'ruf farklı bir çocuktur. Mutidir ama öyle her anlatılana boyun eğmez ve gönlüne yatmayan şeyi kabullenemez. Nitekim 'Baba, Oğul, Ruh-ül Kuds' üçlemesini içine sindiremez. Bu konu üzerinde çok düşünür ve sorduğu sorularla rahibi bunaltır. Aldığı cevaplar yeni izahlara muhtaçtır ve sadece sorularını çoğaltır. Rahip bu çocuğun karşısında izahlarının basit, mantığının sığ kaldığını hisseder. Disiplini sağlamak için onu konuşmaktan men eder. Ama zeki çocuk ne yapar yapar sözü mevzuya getirir. Rahibe göre tek çözüm kalır: Dayak. O da öyle yapar, Ma'ruf'u ibreti âlem için falakaya çeker, yoruluncaya kadar döver.
Şimdi Ma'ruf'u evde yeni sıkıntılar bekler. Zira babası gibi saf insanlar bir rahibe kafa tutulabileceğini düşünemez ve böyle bir cürmü işleyeni affetmezler.
O diyardan gider olur
Ma'ruf biran kendini çok yalnız hisseder, alır başını uzaklara gider. O devirde yokluk kıtlık vardır. Hayat herkes için zor ama evini terkeden bir çocuk için daha zordur. Niye öyle yapar bilinmez, Kûfe'ye yönelir. Hava sıcak, yollar dikenli ve taşlıdır. Elbiseleri ipliklenir, çarıkları parçalanır. O yıllarda yolcular mescidlerde mola verirler. Hem namaz kılar, hem de bir miktar dinlenirler. Müslümanlar yolcu duasının makbûl olduğuna inanır misafirlere ekmek, şerbet ya da meyve ikram ederler. Sofralarına oturanlara meşreplerini ve mezheplerini sormazlar. Kim olsa koluna girer, 'Lütfen buyrun' derler. Bu karşılıksız hizmet Ma'ruf'u çok etkiler. Artık sadece mescidlere sokulur. Kah hasır üstünde uyur, kah sofralarına oturur.
Küçük çocuk yorucu bir yolculuktan sonra Kûfe'ye varır. Yine gözüne kestirdiği bir mescide yaklaşır. Şadırvanda elini yüzünü yıkar. Artık bitmiştir, eğer içeride bir kuytu bulabilir ve azıcık kestirebilirse kendini iyi hissedecektir. Sessizce girip bir köşeye çekilir. O sıra sevimli bir zat talebeleri ile ders yapmaktadır. Nur yüzlü âlim sanki kendisini anlatır. 'Kim Allah'tan yüz çevirirse, Allah da ondan yüz çevirir. Ama kim Allah'ı (Celle Celalüh) arzular ve ona koşarsa Rabbimiz onu rahmetiyle karşılar' der. Bu sözler Ma'ruf'a çok tesir eder. Nasıl etmesin o zat velilerin önderlerinden İbn-i Semmak hazretleridir. Ma'ruf çekildiği kuytuda için için ağlamaya başlar. 'Ya Rabbi' der, 'Sen, beni benden iyi biliyorsun. Sana kavuşturacak yol ne ise onu nasip eyle.'
Ehl-i beyt ile içiçe
İşte tam o sırada İbn-i Semmak Hazretleri susar. Ortalıkta uzunca sayılacak bir sessizlik olur. Mübarek birden etrafına bakınır ve 'İran'dan gelen genç de kim?' diye sorar. Cemaat dönüp Ma'ruf'a bakar. Ma'ruf ayağa kalkar. İbn-i Semmak 'Merhaba' der, 'Merhaba ey Rabbini arayan. Merhaba ey Allahın muhabbetine mazhar olan' kucaklaşmaları o kadar hislidir ki Ma'ruf da büyük veli de ağlar. İbn-i Semmak çocuğu bağrına basar ve sen 'Rahibe ve babana aldırma' der, 'dua et, onlar da kurtulsunlar!' Ma'ruf hayretler içindedir, çünkü başından geçenleri kimseye söylememiştir. İbn-i Semmak onu elinden tutar Ehl-i beytin büyüklerinden İmam-ı Ali Rıza'nın yanına götürür. Efendimiz'in (sallallahü aleyhi ve sellem) nurlu torununu görünce zerre kadar acabası kalmaz. Bütün tereddütleri eriyip gider, büyük bir teslimiyet ve tarifsiz bir aşkla kelimeyi şehadet söyler.
Ya anası babası
Ma'ruf, Kûfe'de ciddi bir eğitimden geçer. İmam-ı Ali Rıza'nın çocuklarıyla birlikte büyüdüğü için aileden sayılır. İmam-ı Ali Rıza 'O neseb bakımından değilse de huy ve muhabbet bakımından Ehl-i beyttendir. Nasıl ki ceddimiz Selmân-ı Farisi'yi ilhak edip Ehl-i beytten saydı Ma'rûf da bizdendir.'
Allahü teâlâ bazı kullarını seçer ve sever. Onların üstüne nisan yağmuru gibi nimet yağdırır ki Ma'rûf bunlardan biridir. Nitekim bir zaman sonra Dâvûd-i Tâî gibi bir velinin dizi dibine oturur. Gökler duvak duvak açılır, hallere ve sırlara kavuşur.
Ma'rûf-ı Kerhi yıllar sonra memleketine döner. Köyleri yine bakımsız, yolları yine tozludur. Evleri daha bir viranlamıştır. Annesi, babası onu hasretle kucaklar. Kardeşleri etrafına toplanırlar. Onu fazla üzmez topyekun Müslüman olurlar. Ma'ruf-i Kerhi rahibi de ziyaret eder. Yaşlı adam pişmandır, mahçuptur. Ma'ruf 'özre ne gerek' buyurur 'sen bana yaptığın iyiliğin büyüklüğünü bir bilsen?' Netice'de hepsi iman ederler. Kırk yıllık rahip sarar sarığını, mihraba geçer.
Ma'rûf-i Kerhi bir zaman sonra Bağdat velileri arasında zikredilir ki Zekeriyya bin Yahya ve Sırrîyi Sekâtî gibi zirveleri o yetiştirir. Ahmed bin Hanbel gibi bir müctehid bile bazı meseleleri ona getirir. Onun yanında diz çöker ve edebinden sesi zor işitilir. Bağdatlılar onu çok severler. Zira o Allah'ın izniyle öldükten sonra bile feyz ve nasihat veren dört veliden biridir. (Diğerleri Ahmed bin Hanbel, Bişr-i Hafi ve Mansur bin Ammâr'dır) Mesela Sırrîyi Sekâtî Hazretleri onun kabrine sıkça gider. Elbette Allahü teâlâ'dan ister ama onun hatırını vesile eder.
Beddua yerine dua...
Ma'rûf-ı Kerhi Hazretleri bir gün talebelerini toplar Dicle kenarındaki hurmalıklara çekilir sohbet ederler. Bu esnada nehirden bir kayık geçer. İçinde birkaç bıçkın genç. Hem içki içerler, hem şarkı söylerler. Bir ara hepten şirazeden çıkar, naralar atarlar. Talebeler bu edepsizliğe çok bozulur. Hatta içlerinden bazıları 'Ah şu kayık bir devrilse de' derler, 'günlerini görseler'. Ardarda patlayan kahkahalardan ders yapılamaz olunca mübarek o yana döner. Ellerini açar ve 'Ya Rabbi' der, 'Sen bu kullarını dünyada neşelendirdiğin gibi ahirette de neşelendir. Onlara hidayet ve istikamet nasip eyle.' İşte tam o sıra gençlerden biri sahildeki sohbetin farkına varır, arkadaşlarını uyarır. Mübareği görünce derlenir toparlanırlar. Hatta sazlarını kırar, destileri suya atarlar. Mahçup mahçup gelir Şeyh Mar'uf'un ellerine kapanırlar. O günden sonra sohbetin müdavimlerinden olurlar.
Paylaşılamayan velî
Mar'uf-ı Kerhi Hazretlerini sadece Müslümanlar değil, Hıristiyanlar da çok sever. Bir defasında bunlardan biri gelir, 'çocuk sahibi olabilmek' için dua ister. Büyük veli bir fırsatını bulup onu zarif bir şekilde İslâm'a davet eder. Adam 'İyi ama' der, 'ben buraya din değiştirmeye gelmedimki. İstediğim sadece bir evlad'
- Allah sana hayırlı bir evlad nasip etsin. Onun elinden imana gelesin.
Çok geçmez, adamcağızın çok akıllı bir oğlu olur. Okul çağı gelince onu kilise mektebine gönderir. Rahip ilk gün teslisi anlatır ama çocuk bir tuhaf olur. 'Hayır' der, 'kalbim daralıyor, dilim söylemiyor.'
-Tamam, bunları sonra konuşuruz. Şimdi alfabeye geçelim. Haydi bana harfleri oku.
Çocuk bir şiir okur ki ilk beyit elif, beyle başlar son beyit lamelif, ye ile biter. Her mısra Allahü teâlânın sıfatlarını ve Muhammed Aleyhisselamın meziyetlerini anlatır ki sanatlarla doludur. Çocuk, alfabeyi bitirip devam eder. 'Ağlatan, güldüren, öldüren, dirilten Allah'a yemin ederim ki / O'nun kapısından başkasına giden mutlaka zarar etti/ Ondan başkasından ne zarar gelebilir, ne fayda/ Kul isyan eder, örter âliyyul âlâ.
Rahip bu sözleri söyleyeni değil söyleteni arar ve doğruyu bulur. Çocuğun babasını da İslâm'a davet eder. Adamcağız itiraz etmez zira yıllar evvel Şeyh Ma'ruf'un ettiği dua kulaklarında çınlamaktadır.
Ma'ruf-i Kerhi Hazretleri ölümü yaklaştığında vefakâr talebesi Sırrıyî Sekati'ye döner ve 'Ben ölünce üzerimdeki gömleği fakirlere ver' der. Biliyor musunuz zaten bütün serveti o gömlektir. Hasılı bu âlemden geldiği gibi gider.
Mübarek kimseyi kırmaz ve herkese insanca muamele eder. Bu yüzden onu herkes sever. Komşuları cenazesini paylaşamazlar. Hıristiyanlar ve Yahudiler de gelir onu kendi mezarlıklarına defnetmeye kalkışırlar. Ancak tabutu yerinden bile oynatamazlar, halbuki Müslümanlar el attığında naaş tüy gibi hafifler ve kuş gibi uçar. Orada bulunanlar topyekün müslüman olurlar.
Kaynak:
Huzura Doğru
Eser: Dini Hikayeler
Dini Hikayeler
- ALLÂH'I BİLMEYE YÜZ DELİL...
- Böceğin Rızkı
- Nuşirevan'ın Adaleti
- Otuz Yıllık Ekmek
- ADALET VE TEVAZU
- Ağızdaki Taşın Hikmeti
- Ahsen-ül Kasas
- Akşama Kadar Yaşamak
- ALLAH NASIL MİSAFİR EDİLİR?
- Allah'ın Emaneti
- Altıyüz Dirhemlik İp
- ALIN TERİ
- Altın Top
- ALIN TERİ
- AMEŞ VE KARISI
- AMR B. AS'IN HİDAYETİ
- Ana Hakkı ve Alkama'nın Sonu
- ANNENİN HİZMETE İHTİYACI VAR
- 'ARKADAŞINI AL, BERABERCE CENNETE GİRİN'
- Asalet & Terbiye
- AYNEN SENİN GİBİ OLMAK İSTERİM
- BALİNA ZİYAFETİ
- BAŞKA DUÂ BİLMEZ MİSİN?
- BÂYEZİD-İ BİSTÂMÎ (K.S.)HAZRETLERİ
- Baykuşlar ve Nuşirevan
- 'BEDELİ ÇANAKKALE'DE ALTIN OLARAK ÖDENECEKTİR'
- Beni Kendinle Meşgul Eyle
- Berberin İhlâsı
- BESMELE
- Besmelenin Fazileti
- BİR BOSTAN BEKÇİSİ
- Bir Boşanma Olayı
- BİR EV TAPUSU
- Bir gencin tövbesi
- Bir hikmeti vardır
- BİR İDAM FERMANI
- BİR İNSANI TANIMA YOLLARI NELERDİR?
- BİR KESE ALTIN
- Hz. Ebubekir (r.a) ile Hz. Ali (r.a)'nın Münazarası
- Biri İki Etmek
- Bire yediyüz...
- BİRLİKTE YEMEK
- BİR DELİYE BİR VELİ ROLÜ
- Boşa Yorulmuş
- Boyayı mı beğenemedin, yoksa boyacıyı mı?
- Böyle Yemek Pişirirler
- BU AKŞAM HİNDİSTAN'DA
- Bu Kadın Defnedilemez
- Bugün Param Yok
- Cami ve Kilise
- Cebrail (a.s.)'ın Hocası
- Cafer-i Sadık İle Rafizi
- Cenaze Namazını Papaza Kıldırtacağım
- Cennet Komşusu
- Ceza Olarak Eli Kesilen Şeyh
- CİMRİLİĞİN BU KADARINA PES!
- ÇOBAN VE AĞAÇ
- Cüneyd-i Bağdadi Hazretleri
- Dağ başına mı, şehir içine mi?..
- Deli Hafız
- Delik Kova
- Delinen Kırbalar
- DELİNİN VELİYE TAVSİYESİ
- DERVİŞ İLE TİLKİ
- DERVİŞLERE TEKKE YAPTIRAN HRİSTİYAN
- Devlet Hazinesi
- DİRİLEN ÖLÜ
- DOĞRULUK
- DÖRT DİRHEMLİK GÖMLEK
- DUÂ AYNI DUÂ, AMA OKUYAN AĞIZ...
- DUA İÇİN RİCA
- Dul Kadın ve Yahudinin İmanı
- Düşünen sahip olduğu nimetin farkına varır
- EBABİL KUŞLARI
- Ebûl Vefa Hazretleri
- EKMEK VEREN ELİ KIRAN BABA
- ELİNİ DEĞİL, AYAĞINI UZATMIŞ
- Emir Sultan
- EN BÜYÜKLERİ YAPMIŞTIR
- EN SON SÖZ
- HALİFENİN GÖMLEGİ
- Hallaç Mansur
- HAPİSTEKİ KAHRAMAN
- HERŞEYİ BİLMEK İYİ Mİ?
- ENDÜLÜS'TE GARİP ŞEYLER
- Eşkiya Farkı
- Etme Bulma Dünyası
- Fakir ve Kör
- Felsefenin sonu
- GAFLETTEN HİDAYETE
- Garip Karşılanan Bir Adak
- 'GELİN KULAĞINA KÜPE'
- Gerçek anlaşılınca...
- GÜZEL NAMAZ KILABİLİYOR MUYUZ?
- Güzelliğinde İmtihanı Var
- Hacı Bayram-ı Veli
- HAKİKİ MUHABBET NEDİR?
- HAPİSHANEDE KILINAN NAMAZ
- HARİCİLERİN TEVBESİ
- Harun Reşit ile İhtiyar
- Hasan-ı Basri
- Hasan Can
- HATİCE ANNEMİZİ UNUTULMAZ KILAN HİZMET
- Hayır
- Hayvana Yapılan İyiliğe Ücret
- HER ŞEYİN BİR HUDÛDU VARDIR
- HİLFÜL'L-FUDUL'UN İYİLİĞİ
- İLK İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ
- Hızır ve Gelin
- Hızır Geliyor
- Hızır Olduğunu Söylerim
- Hızıra Söyle
- Hızırı Görmek İstiyorum
- HRİSTİYAN VE ALİ (a.s)'IN ZIRHI
- İbadet Artarsa Rızık da Artar
- İDAMDAN İSLAM'A
- İftira
- İhtiyar Mecusi
- İki Ekmek Eksik
- İkramdan Kaçan Kadının Akibeti
- İLİMSİZ AMEL EDENİN SONU
- İlk Müslüman
- İmanı olmayanın hayrı
- İPİN HESABI
- KABİRDE KONUŞAN GENÇ
- KADERDEN KADERE
- Kadın ve Vali
- Kadına Yanlış Fikir Veren Komşu
- Kadına Yanlış Fikir Veren Komşu
- Kadına Yanlış Fikir Veren Komşu
- KARANIN BİTTİĞİ YER
- KEFEN SOYANIN HALÎ
- Kefeniniz sizin olsun
- İHLÂSLA SÖYLENEN 'KELİME-İ ŞEHÂDET'İN AĞIRLIĞI
- KENDİNİ TEHLİKEYE ATMAK
- Keramet Talebi
- Kerpicin Etkisi
- KILIÇ GİBİ KESKİN DİL
- Kısmetini Beklemek
- KİMLER ALLAH YOLUNDADIR?
- KOMŞUNUN ŞİKAYETİ
- Limon Arzusu
- LOKMAN HEKİM
- Ma'rûf-i Kerhi Hazretleri
- HZ. PEYGAMBER'İN MEKTUBU ve BİZANS KRALI
- Misafir rızkı ile gelir
- Musa (a.s.) ve Fakir
- Münafıkın Gözü olmasaydı
- NAFAKASI BİTİNCE ÖMRÜ DE BİTTİ
- Nalıncı Baba Hazretleri
- NAMAZDA VURULMAK
- Namusa Saldıran Erkeğin Cezası
- Namusa Saldıran Erkeğin Cezası
- ZEKERİYYA ALEYHİSSELÂM NEDEN YEMEĞE DÂVET ETMEDİ?
- NİÇİN AĞIZLARI KAPALI?
- Niçin Evlenmiyor
- 'NİÇİN GÜLÜMSEDİĞİMİ BİLİYOR MUSUNUZ?'
- NİL NEHRİNİN TAŞMASI
- NUAYMAN'IN ŞAKASI
- ODUNCU İLE ŞEYTAN DÖVÜŞÜ
- Onlar Oruç Tutmadılar
- O Senin Ailenden Değil
- Onu Cennet ile müjdeleyin!
- Öğüt
- ÖLÜM DOĞURAN NİKÂH
- Ömer'in Müslüman Oluşu
- Hz. ÖMER'E NEDEN FARUK DENDİ
- ÖMER'E GELİN OLMAK
- Öyle Bir Tevbe Yaptı ki...
- Padişah ve Genç
- Papaz ve Hz.Ali (r.a.)
- Peygamber isen mucize gösteresin
- Rabia Köle Olamaz
- 'SADECE KUŞLARI DEĞİL...'
- Salevatın Keffareti
- Sarhoş ve Müezzin
- Sarık ve Sakal
- Sebe Kraliçesi - Belkis
- Sen Namaz Kılmış Olmadın
- Selâme - İlk Sözcü Kadın
- SELÂMLAŞMA ÂDÂBI
- SEPETLE GİDEN HURMALAR
- Ser de Gitti Sır da
- 'SİLÂHINI TESLİM ET ONA!'
- SODOM ve GOMERE'NİN SON GÜNÜ
- SÖZ
- Sözün Yalanına
- Suçlunun Savunması
- SULTANIN KARŞISINDA İKEN
- SULTAN KİM
- SURET VE SİRET
- ŞAHSİ İŞLER
- ŞEYHİN MÜRİDLERİNİ İMTİHANI
- Şeytan'ın Hilesi
- Şeytan yolunu değiştirir
- HZ. ÖMER (R.A.)'İN 'ŞİKÂYET MASASI'
- Şoför
- TAŞKAFA - BOŞKAFA - HOŞKAFA
- TAYİN EDİLMEYEN ÜCRET
- TEFECİLİKTEN TEVBEKÂRLIĞA....
- TERZİNİN TÖVBESİ
- TEVAZU
- Tevekkülün Böylesi
- UMEYR'İN MACERASI
- ÜÇ MESELE
- Veliye Rastlamak İstiyorsan
- VAZİFE BAŞINDA ÖLMEK
- Veysel Karâni Hazretleri
- YAĞMUR VE GÖZYAŞI
- YAĞMUR VE GÖZYAŞI
- Yahudilerin İftirası
- YAHUDİNİN İNKÂRI VE ALTIN
- Yalnız Allah bilsin
- Yaşlı Kadınlar Cennete Giremez
- YEDİĞİN LOKMAYA DİKKAT ET!
- YERMÜK'TE BİR KOMUTAN
- Yeterki kalbi kırılmasın
- Yirmibin Altın
- YİRMİ SANİYEDE
- YOKSUL VE ZENGİN
- YOLDAN GÜZEL GEÇMEK
- MUKABELE EDİLMEZSE, ZÂLİMİN HASMI BİZZAT HZ. ALLAH'TIR!
- ZAYIFLAMA İLACI
- Hz. ZÜLKARNEYN (a.s) ve HÜKÜMDAR