Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

KUR'AN İSMİ

Kur'an: Peygamberimize inzâl buyurulan, tevatüren nakledilen,
Mushaflarda yazılı bulunan ve tilavetiyle teabbüd olunan kelâm-ı mu'ciz ve nazm-ı celildir. Usul-i Fıkıh Erişilmez bir belâgat ve fesahat nümunesi olan Kur'an, Arapça nâzil olmuştur. Onun beyanı mu'ciz, üslûbu bediîdir. Bunda kimse şüphe etmemiş ve bunu inkâra mecal bulamamıştır. Kur'an-ı Kerim'in nurlu sahifelerine göz atarsak onun beliğ ve selîs âyetlerinin yüksek âhengi ve ruhları çeken belâgatı karşısında hayran kalırız. Nazm-ı celile bu isim Allah tarafından verilmiştir. Kelimenin şeriat ve lügat mânalarını "Kamus" mütercimi Âsim Efendi'nin dilinden dinleyelim:
"El-Kur'an: Osman vezninde (28) Tenzili Aziz ve Kitab-ı Mübin ismidir ki Cibrili Emin vasıta-siyle Server-i Enâm Resulûllah Aleyhis-salâtü Ves-selâm Hazretlerine nâzil olmuştur. Müellifin, "Besair" de (29) beyanına göre Kur'an lâfzı fil-asıl, rüçhan gibi masdardır, cem ve zam eylemek mânasına, badehu Hazreti Resulullaha nâzil olan Kitab-ı Mübine alem olmuştur, sûreleri cem' ve zam eylediği için, yahut kasar ve emir ve nehiy ve vaad ve vaîd gibi hâlâtı, yahut cemai ulûmun semere ve âsârını câmi olduğu için... El-Kıraet: Kitabet vezninde Vel-Kur'an rüçhan vezninde okumak, tilâvet mânasınadır ve bir nesneyi biriktirip birbirine zam ve ilhak eylemek mânasınadır. (Okyanus)

Kur'an kelimesi hakkında ulemâ arasındaki akvali de görelim:

1- İmamı Şafiî'ye göre: Başına (El) harfi târifi getirilmiş olan (El-Kur'an) mehmuz ve müştak bir kelime olmayıp Resulûllaha nâzil olan nazma alem olarak vaz'olunmuş hâs bir ıstılahtır.

2- İmamı Eş'arî ve bir kısım cemaate göre: Kur'an kelimesi, bir şeyi diğer bir şeye zammetmek, katmak mânasına olan "Karen'' den müştak olup sonra inzâl olunan nazm-ı celile alem olmuştur. Bu tesmiyenin vechi şudur: Sûreler, âyetler ve harfler birbirine mukarindir, zammolunmuştur.

3- Ferrâ'ya göre "Kur'an" kelimesi "karain" den müştaktır. Çünkü âyetler birbirine karine gibi benzemektedirler. Bunun için nâzil olan nazm-ı celile alem olmuştur; Bu iki kavle göre de, baştaki kavl gibi, kelime mehmuz değildir ve nunu aslında vardır.

4- Zeccâc'a göre Kur'an fu'lân vezninde sıfattır. Cem mânasına olan "Kırae" den müştaktır, mehmuzdur. Peygambere inzâl olunan kelâma Kur'an denilmiştir. Çünkü o sûreleri toplamaktadır, veya kütüb-ü sâlifenin, geçmiş kitapların semerelerini toplamıştır.

5- Liyhâni ve bir kısım cemaata göre: Kur'an gufran vezninde mehmuz masdardır. Mef'ulü masdarla tesmiye kabilinden makru' . okunan şey, bununla tesmiye edilmiştir. Dünyada en çok okunan ve daima okunacak kitap olduğu için Kur'an denilmiştir.


_______

(28) Burada Türk şivesiyle daha uyan (gufran) vezninde demektir,
(29) Besair: Kamus müellifi Mecdüddin Firuz Abadi'nin (H. 816/M. 1399) tefsiridir.


Eserin yazarı: Osman Keskinoğlu Eser: Kuranı Kerim Bilgileri

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Kuranı Kerim Bilgileri

MollaCami.Com