Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
BAZI HÜKÜMLER
Bazı Hükümler
1. Kız veya erkek çocuğu dünyaya gelen bir kimse-nın şükür makamında *akıka adıyla bir kurban kes¬mesi meşru kılınmıştır. Haleften ve seleften ilim ehlinin ekserisinin görüşü budur. İmâm Mâlik (r.a.) bu mevzuda şöyle diyor: "Akîka konusunda biz Medîneliler arasında da ittifak vardır. Çocuğuna akîka kurbanı kesecek kimse kız ve erkek için ayrı ayrı birer kurban keser. Akıka vâcib değil, müstehap-tır. İnsanlar ötedenberi
yapagelmişlerdir." [211]
Tâbîn'den Yahya el-Ensârî de "Benim yetiştiğim insanlar yeni doğan kız ve erkek çocukları için akîka kurbanı kesmeyi bırakmazlardı." demiştir.
Bu mevzuda İbn'ül-Mün'îr'de "Akîka kurbanı kesmeyi meşru gören¬ler, Hanefî âlimleriyle İmâm Malik, İmâm Şafiî, İshâk ve Cumhuru ulemâ'-dır. Delilleri ise; mevzuumuzu teşkil eden babın hadisleri ile benzeri hadis¬lerdir. Ancak akîka kurbanının hükmü âlimler arasında ihtilaflıdır. Cum¬huru ulema bunun sünnet olduğu görüşündedir" diyor.
. İmâm-ı Mâlik, El-muvatta, akîka, 7.
2. Akîka kurbanı olarak erkek çocuk için iki koyun, kız çocuk için de bir koyun kesilir. Sahabe ve Tabiînden olan âlimlerin ekserisi ile onların dı¬şında kalan ulemanın pek çoğu bu görüştedir.
Ancak Hanefî âlimlçriyle İmâm Malik bu hususta kız ile oğlan arasın¬da bir fark yoktur. Her ikisi için de birer koyun kesilir, demişlerdir. İbn Ömer ile Urve b. ez-Zübeyr de bu görüştedir. Nitekim şu iki hadis-i şerif, bunu açıkça ifâde etmektedir: "Abdullah b. Ömer, aile fertlerinden her isteyene akîka'dan verirdi. O, kız ve erkek hepsi için ayrı ayrı birer koyun keserdi. "Urve b. ez-Zübeyr, âkîka olarak kız ve erkek çocuklar için ayrı ayrı birer koyun keserdi." [213] hadis-i şerifte Rasûl-i Ekrem Efendimizin de Hz. Hasan ve Hüseyin (r.a.) için akîka kurbanı olarak birer koyun kestiği ifade edil¬mektedir. Erkek çocuk için akîka kurbanı olarak iki koyun kesileceğini ifa¬de eden cumhuru ulemaya göre "Hz. Peygamber'in Hz. Hasan ile Hüseyin için akîka kurbanı olarak birer koyun kestiğini ifade eden 2841 numaralı hadis-i şerif muzdaribdir; çünkü Nesâi'nin rivayetinde Hz. Peygamber'in Hazret-i Hasan ve Hüseyin (r.a.) için ikişer
koç kurban ettiği ifade edilmektedir. Nesai akika4.
Ger¬çi Nesâî'nin bu rivâyetindeki "iki koç" kelimesinin te'kid için tekrarlanmış olabileceği binaenaleyh, Hazret-i Hasan'la Hüseyin için kesilen akîka kur¬banlarının dört koç değil de iki koçtan ibaret olduğu düşünülebilirse, de bu iki hadisin birini diğerine tercih etmek veya aralarını telif etmek mümkün olmadığından, bu hadisler muzdaribdir ve delil olma niteliğinden uzaktır. Eğer, gerçekten 2841 numaralı hadisin sübûtu kabul edilecek olursa o za¬man, bir koyun kesmekle yetinmenin câizliğine iki koyun kesileceğini ifade eden sahih hadislerin çokluğuna bakarak da iki koyun kesmenin müstehap-lığına hükmetmek gerekir." Alimler, akîka kurbanının hangi hayvanlardan olabileceği konusunda da ihtilâfa düşmüşlerdir, Şafiî âlimlerinden bazıları ile İbn Hazm, mevzumuzü teşkil eden hadis-i şerifin zahirine sarılarak, akîka kurbanının sâdece davar cinsinden olan keçi ve koyundan kesilebileceği¬ni sığır ve deve cinsinden akîka olamayacağını söylemişlerdir. Hanefî âlim¬lerine göre, kurban bayramında kurban edilmeye elverişli olan her koyun, akîka kurbanı olabilir.
Mâlikîlerle Şâfiîlere ve âlimlerin cumhuruna göre; kurban bayramında kurban edilmeye elverişli olan davar, sığır ve deve cinsinden her hayvan akî¬ka kurbanı olarak kesilebilir. Delilleri ise Hz. Enes'in rivayet ettiği "Kimin bir çocuğu dünyaya gelirse onun için akika kurbanı olarak koyun, sığır ve deve cinsinden bir hayvan kessin. Mecmeû'z-Zevâid, IV, 58.
mealindeki hadis-i şeriftir. Ancak bu hadisin senedinde Mus'ide b. el-Yesa' isminde yalancı bir râvî
bulunduğun¬dan bu hadis delil olamaz. Ahmed b. Hanbel (r.a.)ya göre; akîka kurbanı koyundan kesilebildiği gibi sığır ve deve cinsinden de kesilebilir. Bu hayvan¬ların akîka kurbanı olarak kesilmesinin caiz olabilmesi için ortaklaşa değil sadece bir çocuk için kesilmiş olmaları şarttır Sünen-i Ebu Davud Terceme : 10/539-541.
Eser: Kurban Risalesi
Kurban Risalesi
- Fihrist
- KURBANIN MANASI
- ADEM (A.S) VE İKİ OĞLU İLE ALAKALI AYETİ CELİLELER
- KABİL İLE HABİL’İN KISSASI
- KISSANIN ÖZETİ
- İBRAHİM (A.S) MIN ÇOCUK İLE MÜJDELENMESİ
- İBRAHİM (A.S) MIN KURBAN KISSASI
- BIÇAĞIN KESMEMESİ
- TEŞRİK TEKBİRLERİ
- KURBAN FAZİLETİ İLE ALAKALI BÜYÜKLERİMİZİN MÜBAREK SÖZLERİ
- KEVSER SURESİNİN TEFSİRİ
- SEBEBİ NÜZÜLÜ
- KEVSER SURESİNİN İFADE ETTİĞİ MANALAR
- KURBAN, İSLÂM DİNİNİN ŞEÂİRİNDENDİR
- KURBAN NASIL KESİLİR?
- BESMELE ÇEKMEK ( kesimin helal olmasi)
- KURBANIN HÜKMÜ
- ŞER’İ KESİM
- KURBANIN KESİLME VAKTİ
- KURBANA NİYYET
- KURBANIN NİSABI(Kurban Kesmek kimlere vacip olur,Havace´i asliyye)
- KURBAN PARASI YOKSULLARA TASADDUK EDİLEBİLİR Mİ?
- SEVÂBINI ÖLÜYE BAĞIŞLAMAK ÜZERE KESİLEN KURBAN
- KURBANDA ORTAKLIK
- KESMEDEN EVVEL KURBANDAN MENFAATLENMEK
- KURBAN İÇİN MÜSTEHAP OLAN ŞEYLER
- KURBAN İÇİN MEKRUH OLAN ŞEYLER
- KURBANIN CİNSİ, YAŞI VE KURBAN OLMASINA MANİ AYIPLAR
- NECASET YİYEN HAYVAN VE KURBANIN KAZASI
- KURBAN EDİLMESİ CAİZ OLAN HAYVANLAR
- KURBAN EDİLMESİ CAİZ OLMAYAN HAYVANLAR
- KURBANIN NEV'İLERİ ( Nezrler, Akika kurbani)
- BAZI HÜKÜMLER