Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

NECASET YİYEN HAYVAN VE KURBANIN KAZASI


Bir hayvan eğer hiç temiz yiyecek yemez de devamlı necaset yiyorsa hapsedip bekletmeden kurban kesilmesi caiz olmaz. Eğer hem necaset hem de temiz şeyleri yiyorsa hapsedilmeden kesilmesi caiz olur.
Necaset yiyen hayvanın ne kadar hapis olunacağında ihtilaf olundu. İmamı Serahsi “Celale denen hayvanın hapsi için muayyen bir zaman yoktur. Eti temiz olup kokmayıncaya kadar hapsolunur.” Dedi. Bazı kitaplarda tavuk üç gün, koyun dört gün, deve ve sığır on gün hapsolunur dedi. (Reddül Muhtar c.6 s.306 ve 322 den 326ya kadar – Mebsuti serahsi c.12 s.11 – Fetevayı kazıhan – teybin – hidaye c.4 s.74)

Kesilmeyen kurbanin kazasi
Bir kimse kesmediği kurbanın kazasına niyet ederek kurban kesmiş olsa kaza olmayıp nafile olur. Kesmemiş olduğu kurbanın kazası için orta kıymette bir koyun veya kıymeti tasaddük edilir.
(Fetavil hindiye c.5 s.305).

Bir kimse kurban kesme niyeti ile bir koyun alıp bayram günleri geçtiği halde kesememiş olsa zengin olsun fakir olsun eğer “Benim üzerime şu koyunu kurban etmek vardır” demek suretiyle kendisine vacip yapmış ise veya böyle demese bile fakir olduğu halde kurban etmek niyetiyle bir koyun almışsa o koyunu diri olarak tasaddük eder. Eğer zengin olup kendisine muayyen bir koyunu kesmeyi vacip yapmamışsa ister kurban için koyun almış olsun ister almamış olsun dilerse orta değerde bir koyun alıp diri olarak tasaddük eder. Dilerse kıymetini tasaddük eder. (Fetavil hindiye c.5 s.296)



Önemli bir husus.
Kurban icin alinan bir hayvan kaybolur veya calinirda yerine bir kurbanlik alindikdan sonra kaybolan kurbanlik bulunursa sahibi fakir ise her ikisinide kesmesi icab eder zengin ise yaliniz birini keser.

Cünkü fakir halde ve mükellef degil iken bir hayvani kurban niyyeti ile almakla bizzat o hayvan kurban edilmek üzere tayin edilmis ve bir nevi adak gibi fakirin üstüne vacib olmus olur. M.Islam ilmühali s.392

Zengin ise bir kurban kesmekle zaten mükelleftir.bir hayvani almakla mutlaka o hayvani kurban etmesi sart olmaz. Cünkü o hayvan üzerinde hususi bir niyyet yapmamis sadece dinen borcu oldugu icin bir kurbanlik almistir. İster onu ister herhangi bir hayvani kurban edebileceginden kaybolmusken bulunan ilk hayvani veya yeni almis oldugu hayvani keser.yani ikisinden birisini kesmesi yeterli olur.
B.Islam ilmühali s.392


Eser: Kurban Risalesi

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Kurban Risalesi

MollaCami.Com