Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Erkek Âilenin Reisidir
Dînimize göre erkek, âilenin reîsi ve mes’ûlüdür. O, hayatın meşakkatlerine göğüs germiş, maîşet yükünü yüklenmiş, kadının nafakasını da üzerine almıştır. Erkek bu ağır vazîfeye karşı, kadından meşrû işlerde kendisine itâat hakkına mâliktir. İyi kadınlar itâatli olanlardır. Nitekim hadîs-i şerîfde: "Kadın beş vakit namazını kılar, yılda bir ay orucunu tutar, nâmûsunu korur ve kocasına itâat ederse, Cennet kapılarından dilediğinden girsin!" (86) buyurulur. Başka bir hadîs-i şerîfte de:
"Eğer bir kimseye, Allâh’dan başka birine secde etmesini emredecek olsam, kadınlara, kocalarına secde etmelerini emrederdim. Bunun sebebi, Allâh’ın erkekler için kadınlar üzerine kıldığı haklardır." (87) buyurulur.
Kadın, kocasının evinde bir bekçidir, muhâfızdır. Kocasının malını muhâfaza, çocuklarını terbiye etmekle mükellef olduğu gibi, nâmûsunu da haramdan koruyacaktır. Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, bir hadîs-i şerîflerinde erkeklerin kadınlar üzerindeki haklarını:
"Yatağınızı başkalarına çiğnetmemeleri, hoşlanmadığınız kimselerin evlerinize girmelerine izin vermemeleri.." (88) diye özetler.
Kur’ân-ı Kerîm’de:
"İyi kadınlar, itâatli olanlardır. Allâh kendi haklarını nasıl korudu ise, onlar da öylece göze görünmeyeni koruyanlardır." (89) buyurulur.
Burada "göze görünmeyen" tâbirinde, erkeğin malı, âile sırları, nâmûsu, hattâ kadının karnındaki çocuk dâhildir. Kadının bunları muhâfaza etmesi, çocuğunu düşürmemesi lâzımdır. Kadın, ancak bu şekilde en büyük dînî vazîfelerinin bir kısmını yerine getirmiş olur.
Erkek de, kadına her zaman saygı gösterir. Âile işlerinde kadını ortak yapar. Erkeklik şânına yaraşır bir tarzda kadını himâyesine alır. Kadın zengin bile olsa erkek, kadının nafakasını tedârike mecburdur. Kadın, erkek gibi tahsîl yapar. Âlim olur. Müftü olur. Hukuk hâkimi olur. Yalnız halîfe olamaz (90). Nitekim İslâm kadınları arasında pek çok âlimler ve ârifler yetişmiştir.
Kadının medenî hakları vardır. Muâmelâtta kadının hakları, erkeğin hakları gibidir. Kadın kendi malını hiç kimseye danışmadan istediği gibi kullanma, harcama ve hediye etme yetkisine sahiptir.
Eserin yazarı: Osman Ersan Eser: KADININ DEĞERİ VE HAKLARI
KADININ DEĞERİ VE HAKLARI
- TAKDİM
- Ö N S Ö Z
- İSLAM’DA KADININ DEĞERİ
- Önce Anne
- Anne Olmak Şerefi
- Ana Gibi Yâr Olmaz
- Çocuk Terbiyesinde Anne:
- Ana Duâsı:
- En Hayırlı Kadın
- İSLÂM’DA KADIN HAKLARI
- Dînimizde Kadın-Erkek Eşitliği:
- Cezâ ve Mükâfâtta Eşitlik
- Kız Erkek Ayırımı Yok
- Fizyolojik ve Psikolojik Farklılık
- Erkek Âilenin Reisidir
- Kadının Tahsîl Hakkı:
- Kadının Evlilikteki Durumu
- Evliliğin Gâyesi
- Evlilikte Denklik (Küfüv):
- Kadının Eşini Seçme Hakkı
- Kadının Üç Temel Hakkı
- Kadının Fedâkârlığı
- Kadınlara İbâdetlerde Kolaylıklar
- Kadın ve Cihâd
- İslâmî Tebliğde Kadın
- Tesettür, Kadının İffetini Korur
- Kadın ve Şâhidlik
- Mîrâsda Kadın’ın Durumu
- İslâm’da Boşanma
- Boşanmanın Safhaları
- Kadının Hafifçe Dövülmesinin Îzâhı
- Boşanmanın Erkeğin Elinde Olmasının Hikmeti
- Kadının Boşanma Hakkı
- İslâm’a Göre Boşanma Sebepleri
- Mut’a Nikahı
- Hulle
- Teaddüd-i Zevcât (Birden Çok Kadınla Evlenme)
- Kadınlarımızdan Fazîlet Örnekleri
- Nesîbe Hatun (r.anhâ)
- Şâire Hansa Hatun (r.anhâ)
- Îmân Kal’ası Mâşite Hâtun
- Râbiatü’l-Adeviyye
- Bezm-i âlem Vâlide Sultan
- Kızlarımıza Nasîhatlar
- Âilede Seâdet Prensipleri
- Son Söz
- Kaynaklar