Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
CİNAYET NEDİR?
1315 Cinayet kelimesi; ağaçtan meyvayı düşürmek manasınadır. İslâmı ıstılahta: "Gerek nefse tealluk etsin, gerek mala tealluk etsin, Allahû Teâla (cc)'nın haram kıldığı bir fiili irtikap etmeye cinayet" denilmiştir.(169) Fûkahanın, "cinayet" kavramını, daha ziyade insanın hayatına ve uzuvlarına karşı işlenmesi haram kılınan fiilleri izah için kullandığı bilinmektedir.(170) Şurası muhakkaktır ki; "Cinayetler" daha ziyade ferdi ızdırar halinde bırakmaktadır. İslâm toplumunu, ferd vasıtasıyla ilgilendirmektedir. Bu suçlarda "kul hukuku" daha ağırlıktadır. Cinayete muhatab olan ferd ve ailesi verilecek cezada söz sahibidir. Hududlarda şefaat ve af sözkonusu olmadığı halde; gerek öldürmede, gerek yaralamada, zarara uğrayan ferdin veya ailesinin affetmesi mümkündür.(171) Ancak "Ulû'lemr'in veya Kadı'nın"; ne şefaat, ne de af yetkisi, sözkonusu değildir. Ancak sulh olmalarını veya zarara uğrayan tarafın affetmesini istirham edebilir. Fakat kat'iyyen bu konuda emir veremez, yetki kullanamaz.
1316 Allahû Teâla (cc)'nın haram kıldığını irtikap etmek ve farz kıldığını ihmal etmek de; birer "cinayet" hükmündedir. Mesela; insanın kendini öldürmesi veya kasden bir uzvunu koparması haramdır. İntihar eden kimse; Allahû Teâla (cc)'nın tekliflerine karşı ayaklanmış ve imtihandan kaçmıştır. Tevbe imkânı bulamadan ölmüşse, kendisini büyük bir azab beklemektedir. Fûkaha; "intihar eden kimsenin cenaze namazı kılınırmı, kılınmaz mı?" suali çerçevesinde farklı sonuçlara varmıştır. Fakat intihar etmenin, büyük günah olduğu hususunda ittifak vardır. Ferdin; kendi nefsine karşı işlediği cinayetler (nehyedileni irtikap, emredileni yapmamak) konumuzun dışındadır.
1317 Fukahanın cinayet kavramını ele alışı dikkatle incelenirse; iki hadise ile karşı karşıya geliriz. Birincisi; masum olan bir kimsenin, haksız yere öldürülmesidir ki, buna "cinayet fi'n-nefs" denir. İkincisi; masum bir kimsenin vücudundan uzvunun koparılması, ta'tili (işlemez hale getirilmesi) veya yaralamasıdır ki, buna "cinayet madûnen'nefs" denir. Yani öldürmeden daha aşağı olan cinayet.(172) Kasden işlenen bir cinayet haramdır.
Eserin yazarı: Yusuf Kerimoğlu Eser: EMANET VE EHLİYET
EMANET VE EHLİYET
- Takdim
- ÖNSÖZ
- Genel Bilgiler
- Tevhid ve Sıfat İlmi
- Temizlik Bahsi
- Namaz Bahsi
- Cihad Bahsi
- Oruç Bahsi
- Zekat Bahsi
- Hacc Bahsi
- Kurban Bahsi
- Nikah Bahsi
- Had ve Hudud Bahsi
- HUDUD KAVRAMININ MAHİYETİ
- SUÇLU TAHKİR EDİLMEZ
- HAD'LERİ KİM TATBİK EDER?
- HUDUD CEZALARININ TASNİFİ
- HADD-İ KAZF
- HADD-İ ŞÛRB (AKIL EMNİYETİ)
- HADD-İ SİRKAT
- HIRSIZLIK CEZASININ (HADD-İ SİRKATIN) KEYFİYETİ
- HIRSIZLIĞIN TASNİFİ
- TA'ZİR CEZASININ TARİFİ VE MAHİYETİ
- MEŞRU MÛDAFA
- CİNAYET NEDİR?
- ÖLDÜRME ÇEŞİTLERİ
- KISASTA UMUMİ BİR HAYAT VARDIR
- KISASIN VACİB OLMASI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR
- KISASIN KEYFİYETİ (KISAS NASIL TATBİK EDİLİR?)
- BİR CEMAATİN; BİR FERDİ ÖLDÜRMESİ
- DİYETİN MAHİYETİ
- DİYETİ KİM ÖDER? (AKILENİN ÖNEMİ)
- FAİL-İ MEÇHUL" CİNAYETLER VE KASAME
- CENİNE KARŞI İŞLENEN CİNAYETLER (GURRE)
- TIBBİ MÛDAHALEDEN DOĞAN ZARARLAR VEYA ÖLÛM
- HAYVANLARIN İŞLEDİĞİ CİNAYETLER
- İHMAL SONUCU ORTAYA ÇIKAN CİNAYETLER
- İNSAN UZUVLARINA KARŞI İŞLENEN CİNAYETLER
- GENEL BİR DEĞERLENDİRME
- Rızk ve Kazanç Temini Bahsi
- Kerâhiyat ve İstihsan (Adab-ı Muaşeret Bahsi)
- Adâlet Bahsi
- Ferâiz (Miras Hukuku) Bahsi
- Çeşitli Meseleler