Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
TA'ZİYEDE BULUNMAK
702 Ta'ziyye; sabır tavsiye etmek manasınadır. Ölü sahibine ta'ziyede bulunmak müstahsendir. Zahiriyye'de de böyledir. Ta'ziyenin vakti; ölüm hadisesinden itibaren üç gündür. Bu süreden sonra ta'ziye'de bulunmak mekruhtur. Ancak başka beldelerde ikâmet eden ve bu süre içerisinde ta'ziye'de bulunamayanlar müstesnadır. Eğer ölü sahipleri sabırlı ve sakin ise, defin hadisesinden önce de "Ta'ziye" yapılabilir. Ölünün bütün akrabalarına ta'ziye'de bulunmak müstehabtır. İbn-i Abidin; "Ta'ziye yapan kimse; "Allah sana ecri cezil, sabrı cemil ihsan eylesin. Meyyiti de afv ve mağfiret buyursun" der" hükmünü zikrediyor.(631) Feteva-ı Hindiyye'de "Ta'ziyelerin en güzeli Resûl-i Ekrem (sav) efendimizin ta'ziyesidir. Resûlullah (sav) şöyle derdi: "Şüphesiz ki alan da veren de Allahû Teâla (cc)'dır. Ecel-i müsamma'da onun katındadır. Kimin ne zaman öleceğini ancak ve ancak o bilir" hükmü kayıtlıdır.(632) Ta'ziye'de asıl olan; ölünün yakınlarına sabır tavsiye edici ve onların acılarını dindirici sözler söylemektir.
703 Mevlid; kelime olarak doğum zamanı, doğum yeri veya doğmak manalarına kullanılır. Genellikle Resûl-i Ekrem (sav)'in "Doğum Gecesi" için kullanılmıştır. Araplar arasında mevlid olarak; "Baned Suad" "Kaside-i Bürde" ve "Hemziyye" gibi metinler vardır. Türkçe'de de yirmiye yakın "Mevlid"le ilgili şiir mevcuddur. Mevlid merasimleri ilk defa; "Gulat-ı Şia'nın" hakim olduğu Fatimi devletinde düzenlenmiştir!.. İbn-i Abidin müzik ve eğlenceden başka birşey olmadığını kaydetmekte ve kat'iyyen mevlid okutturulmamasını tavsiye etmektedir.(633) Ayrıca halk arasında "ölünün 40. veya 52. gecesi" adı altında yapılan törenler de; bid'at'tır!.. Esasen bunların bir kısmı; gayr-i müslimlerden (zımmilerden) geçmiştir. Ölüm ve doğum yıldönümleri, yılbaşı kutlamaları, kadınlı-erkekli düğün merasimleri, caddelere heykel ve büstlerin dikilmesi, kırkıncı gün ve sene-i devriyye ihtifallerini bu meyanda sayabiliriz.(634) Bunların tamamı gayr-i müslimlerden gelmiştir.
704 Resûl-i Ekrem (sav): "Ölülerinizin iyiliklerini anın, kötülüklerini söylemeyin"(635) emrini vermiştir!.. Mü'minler; kendilerinden olan (yani mü'min olan) kardeşleri öldükten sonra, kat'iyyen onun kötülüklerinden bahis etmezler. Ayrıca bu kardeşlerini anmak için de; yılın belli günlerini tayin etmekten şiddetle kaçınırlar. Herhangi bir cenazeye "çelenk" göndermek, çok büyük bir hakarettir. "Zira "çelenk" batı toplumlarında; "haç" işaretinin çiçeklerle süslenmesi sonucu ortaya çıkmış bir adettir. Müslüman bir ölüye "çelenk" göndermek, onu "haç" taşıyan bir Hristiyana benzetmek demektir. Bundan daha büyük bir hakaret düşünülebilir mi?
705 Resûl-i Ekrem (sav): "Kur'an-ı Kerim'i okuyunuz, fakat onunla dünyalık kazanıp yemeyiniz"(636) emrini vermiştir. Ayrıca Hz. Ömer (ra)'in ücretle Kur'an-ı Kerim okuyan ve bunu geçiş vasıtası haline getirenleri tehdit ettiği de bilinmektedir.(637) İbn-i Abidin: "Bazıları ücretle Kur'an okumaya caizdir diyorlar, bunlar bir şeye dayanıyorlar mı derseniz, derim ki; evet fetva veriyorlar. Fakat neye dayandıklarını sorsan, onlar da yeryüzünün şarkını ve garbını arasalar, sağlam bir delil bulamazlar"(638) diyerek, meseleye açıklık getiriyor. İmam-ı Serahsi: "Müslümanlara has olduğu sabit olan her türlü ibadet karşılığı ücret almak batıldır"(639) hükmünü beyan ediyor. Sonuç olarak; Kur'an-ı Kerim okumak bir ibadettir. Dolayısıyla bu ibadetten hasıl olan sevap okuyana aittir. Bu sevabın, para ile satılması düşünülemez. Mü'minler; ölmüş olan kardeşleri için Kur'an-ı Kerim okurlarsa, kardeşlik hukukuna riayet etmiş olurlar. Bunun için ayrıca ücret talebinde bulunmamaları şarttır.
Eserin yazarı: Yusuf Kerimoğlu Eser: EMANET VE EHLİYET
EMANET VE EHLİYET
- Takdim
- ÖNSÖZ
- Genel Bilgiler
- Tevhid ve Sıfat İlmi
- Temizlik Bahsi
- Namaz Bahsi
- TEVHİD MÜCADELESİNİN TEMEL DİREĞİ:
- NAMAZ VAKİTLERİ
- NAMAZI VAKTİNDE EDÂ ETMENİN ÖNEMİ
- MEKRUH OLAN VAKİTLER
- İKİ FARZI BİR VAKİTTE KILMAK
- EZÂN-I MUHAMMEDİ'NİN MEŞRU OLMASI
- MÜEZZİN'DE (EZÂN OKUYAN'DA) ARANAN VASIFLAR
- EZÂN'IN VASIFLARI
- MÜEZZİNE İCABET ETMEK
- NAMAZ'IN ŞARTLARI
- NAMAZ'IN SIFATLARI ve VACİBLERİ
- NAMAZ'IN SÜNNETLERİ
- NAMAZ'IN KEYFİYETİ
- NAMAZLARDA KUR'AN-I KERİM OKUMAK
- KUR'AN-I KERİM OKURKEN HATA ETMEK
- İMAMET-İ KÜBRA VE İMAMET-İ SUĞRA NEDİR?
- "İMAM" DA BULUNMASI GEREKEN VASIFLAR
- İMAMET'E KİM DAHA LAYIKTIR?
- "İMAMET" LE İLGİLİ DİĞER MESELELER
- NAMAZ'DA ERKEKLER İLE KADINLARIN BİR HİZADA BULUNMASI
- İKTİDA'YI (İMAMA UYMAYI) ORTADAN KALDIRAN DURUMLAR
- İKTİDA İLE İLİGİLİ DİĞER MESELELER
- NAMAZI EDA EDERKEN HADES'İN VAKİ OLMASI (ABDEST'İN BOZULMASI)
- NAMAZI BOZAN HALLER
- NAMAZI BOZAN SÖZLER VE FİİLLER
- NAMAZ İÇİN "SÜTRE" DİKMEK
- NAMAZ'IN MEKRÛHLARI
- NAMAZ'IN MEKRUHLARI İLE İLGİLİ DİĞER MESELELER
- MESCİD'LERLE İLGİLİ BAZI HÜKÜMLER
- VİTİR NAMAZI
- NAFİLE NAMAZLAR
- TERAVİH NAMAZI
- KAZAYA KALAN NAMAZLAR
- ISKAT-I SALÂT
- SEHİV SECDESİ
- HASTA OLAN MÜKELLEF NAMAZINI NASIL EDA EDER?
- SEFER HALİNDE OLAN MÜKELLEF NAMAZINI NASIL EDÂ EDER?
- CUM'A NAMAZI
- CUM'A NAMAZI KİMLERE FARZDIR?
- CUM'A NAMAZININ EDÂSININ ŞARTLARI
- "AHİR-İ ZUHUR" MESELESİ
- CUM'A NAMAZI İLE İLGİLİ DİĞER MESELELER
- BAYRAM NAMAZLARI
- TEŞRİK GÜNLERİNDE ALINAN TEKBİRLER
- GÜNEŞ TUTULDUĞU ZAMAN KILINAN NAMAZ (KÜSUF NAMAZI)
- AY TUTULDUĞU ZAMAN KILINAN NAMAZ
- İSTİSKA BABI (YAĞMUR DUÂSI)
- DÜŞMAN KARŞISINDA KILINAN
- CENÂZELER BÂBI
- ÖLÜYÜ YIKAMAK
- CENÂZE NAMAZI
- CENAZE NAMAZI NASIL KILINIR?
- CENAZENİN TAŞINMASI VE DEFİN ETMEK
- TA'ZİYEDE BULUNMAK
- MEZAR ZİYARETİ
- ŞEHİDİN TARİFİ VE HÜKMÜ
- Cihad Bahsi
- Oruç Bahsi
- Zekat Bahsi
- Hacc Bahsi
- Kurban Bahsi
- Nikah Bahsi
- Had ve Hudud Bahsi
- Rızk ve Kazanç Temini Bahsi
- Kerâhiyat ve İstihsan (Adab-ı Muaşeret Bahsi)
- Adâlet Bahsi
- Ferâiz (Miras Hukuku) Bahsi
- Çeşitli Meseleler