Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Meleklere Iman
Muhterem Müslümanlar!
Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerim'de, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı olarak (5) yarattığını bildirmektedir. Unutmamalıdır ki,
meleklerin kanatlan, kuşların kanadı veya kapı kanadı gibi anlaşılma-maiıdır. Onların kanatları kendilerine mahsus kuvvet ve kabiliyetten ibarettir. Bu itibarla onlar, kısa zamanda uzun mesafeleri kat-edebilirler, ağır ve zor olan işleri başarırlar.
Melekler, lâtif cisim oldukları için onları yaratıldıkları şekilde görmek, peygamberlerden başkası için.mümkün olmamaktadır.
Cenab-ı Hak, mü'minleri gaybe iman etmeleriyle övmektedir. Bu mânadaki iman, görmeden görmüşcesine, tereddütsüz olarak inanmaktır. Biz, gözlerimizle göremesek bile,
Rabbimiz haber verdiği için meleklerin varlığına inanmaktayız.
Dördüncü HutbeBir kısım melekler, insanların yaptıklarını tesbit edip amel defterine geçirirler. Bu şerefli hizmetten dolayı kendilerine «Kirâ-men Kâtibin» unvanı verilmektedir.
Bazıları da insanları, şeytanların tecavüzünden korumakla vazifeli -bulunmaktadır. Hafaza Melekleri denilen bu ilâhî muhafızlar bu-lunmasaydı, şeytanlar insanları kapışıverirlerdi.
Melekü'i-mevt nâmı verilen Hazret-i Azrail ve emri altındaki melekler, ömrü dolan canlıların ruhlarını almaya memur kılınmışlardır. Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır:
«De ki: Size müvekkel olan ölüm meleği, canınızı alacak. (Ondan) sonra da Rabbinize döndürül (üp götürül) eceksiniz» (3).
Münker ve Nekir denilen iki sınıf melek daha vardır ki, vefat eden kimseye, Rabbisinden, peygamberinden ve dininden sual sormak üzere kabre gelirler. Her insana, dünyada iken yaptığı amelin mahiyetine göre görünürler. Kâfirlere siyah yüzlü, gök gözlü ve gök gürültüsünü andıran bir seslenişle geleceklerdir. İman edip iyi işlerden ayrılmayan kimselere güzel ve güler yüzle gelip dostça hitap ederek vazifelerini yapacaklardır.
Cehennemde hizmetle mükellef ve Zebani adı verilen on dokuz melek daha vardır. Bunlar gayet iri gövdeli ve şiddetlidirler. Cenab-ı Hak bir âyet-i kerimede:
«Biz, o ateşin bekçi (lik) lerine meleklerden başkasını memur etmedik» (4) buyurmaktadır.
Allahü Teâlâ, gerek insanlardan gerekse meleklerden peygamberler göndermiştir. Cebrail, Mikâil, İsrafil ve Azrail aleyhimüsselâm, meleklerin peygamberleridir.
Hazret-i Cebrail, ekseriyetle, Allah ile peygamberler arasında vahiy getirmeye ve elçilik yapmaya memur kılınmıştır. Mikâil aleyhis-selâm, yağmurların yağması, rüzgârların esmesi gibi hizmetlere memur edilmiştir. Hazret-i İsrafil kıyamet kopacağı zaman Sûr'u üflemeye memur kılınmıştır.
İnsanlar içinden gelen peygamberler, meleklerin peygamberlerinden üstündür. Meleklerin peygamberleri, insanların avamından daha faziletlidir.
Bu hususta İslâm âlimleri arasında ittifak ve icma vardır.
İnsanların mütteki ve Allahü Teâl.â'nm emirlerine itaatkâr olanları, racih görülen hükme göre, meleklerin avamından üstündürler. Çünkü insanl?.rda nefis var, yeme, içme ve nefsanî arzular vardır. Melekler bu gibi gailelerden uzak bulunmaktadır. İnsanoğlu bu
engelleri aşarak takva derecesine ulaştığı zaman meleklerden daha faziletli bir hüviyete bürünmektedir.
Senin mahiyetin hattâ meleklerden de ulvîdir, Avalim sende pünhandır, cihanlar sende uıatvidi,
Muhterem Müslümanlar!
Cenab-ı Hak Kur'ân-ı Kerim'de, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı olarak (5) yarattığını bildirmektedir. Unutmamalıdır ki, meleklerin kanatlan, kuşların kanadı veya kapı kanadı gibi anlaşılma-maiıdır. Onların kanatları kendilerine mahsus kuvvet ve kabiliyetten ibarettir. Bu itibarla onlar, kısa zamanda uzun mesafeleri kat-edebilirler, ağır ve zor olan işleri başarırlar.
Melekler, lâtif cisim oldukları için onları yaratıldıkları şekilde görmek, peygamberlerden başkası için.mümkün olmamaktadır
(5) Sûre-i Fâtır 1.
Akl-ı selim sahipleri; Allah'ın sözüne, kendi gözünden daha fazla inanırlar. Zira insanların gözünde yanılma ve hata ihtimali vardır. Fakat Allah'ın kelâmında asla
Eserin yazarı: Mehmed Emre Eser: Yeni Hutbe Kitabi