Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Cuma Namazının Farzları
Cuma namazının farzları üç tanedir:
1- İki hutbe okumak. Bu hutbeler ayakta okunur.
2- İki hutbe arasında oturmak.
3- Cemaatle iki rekat namaz kılmak.
Cumanın sahih olmasının şartlarının ilki cuma namazı kılınan yerin şehir ve köy gibi bir yerleşim yeri olmasıdır. Çölde ve devamlı çadırlarda hayat sürdürenlerin çadırları arasında cuma namazı kılmaları sahih değildir. Bazı bedevi arap kabileleri Medine´nin etrafında bulunurdu bunlar cuma camazı kılmazdı ve Rasulullah (s.a.v) cuma namazı kılmaları için bunlara herhangi bir emir vermemişti.
Kendilerine cuma namazı farz olan en az kırk müslümanın mükellef, hür. erkek ve mukim olmaları gereklidir.
Cabir bin Abdullah şöyle rivayet etmiştir: "Sünnet-i seniyyeye göre her kırk kişiye ve kırk kişiden fazla olanlara cuma farzdır." [1]
Abdurrahman bin Ka´b bin Malik babası Ka´b bin Malik´ten şöyle rivayet etmiştir:
"Ka´b cuma günü ezanı işitince Es´ad bin Zürare´ye rahmet okurdu. O´na ezanı işitince, Es´ad bin Zürare´ye rahmet okuyorsun, dedim. Dedi ki:
-Beni Beyaza´ya ait olan siyah taşlıklı Heminnebit´te Nakial Hazamad (2)´dan su birikme yerinde bize ilk cuma namazını kıldman O´dur. Ben o gün kaç kişi idiniz, dedim.
-Kırk kişi idik, dedi.”[2]
-Cuma narriazının sahih olmasının son şartı da öğle namazı vaktinde kılınmasıdır. Öğlen vaktinden cuma namazı yetişemeyecek kadar az bir süre kalmışsa o zaman öğle namazı kılmak vacip olur.
Cuma namazının öğle vaktinde kılınmasının delili: Peygamberimiz (s.a.v) cuma namazını öğle vaktisde ve neni a~ eğlenin ilk vaktinde kılardı. [3]
Cuma namazı mümkün olduğu takdirde bir yerde kılınmalıdır. Çünkü curria, cemaat ruhu ile birlik ve beraberliğin esas göstergesidir.
—Her iki hutbenin ayakta okunması ve hutbe aralarında oturmak. İbni Ömer (r.anhuma) şöyle der:
"Rasulullah (s.a.v) cuma günü tıpkı sizin şimdi yapmakta olduğunuz gibi ayakta hutbe irad eder, sonra oturur <---ra yine ayağa kalkardı." [4]
-Cuma namazı iki rekattır ve cemaatle kılınır. Hz. Ömer şöyle demiştir:
"Rasulullah (s.a.v)´in sünneti üzerine cuma namazı iki rekattır." [5] Tarık bin Şihar/m rivayetinde Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "...Cuma namazını cemaatle kılmak hak ve vaciptir," [6] Okunacak hutbelerin cuma namazından önce olması, hutbelerin arapça olarak okunması, okuyan hatibin küçük ve büyük abdestli olması ve hutbelerin peşpeşe olması da cuma namazınım farzlarındandır.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Beyhakı I-/77.
[2] Ebu Davud,1069.
[3] Buharı, Müslim, 860.
[4] Bulun i, 873. Müslim 861.
[5] NesaiJlIll
[6] EbuDavud. 1067
Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ