Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Tilavet Secdesi
Kur´an-ı Kerim´i okuyan, dinleyen ve işiten kimse için 14 Ayet-i Kerime´nin okunuşu anında tilavet secdesi yapılması sünnet-i müekkededir.
İbn-i Ömer´den şöyle rivayet edilmiştir: "Resulallah (s.a.v.) Kur´an-ı Kerim´i okurdu. Biz de onunla birlikte secdeye giderdik. Öyle ki bazılarımız alnı için secde yerini bulamazdılar." [1]
Sarhoş, cünüp, hayız ve nifas halinde bulunan birinin, bu 14 Ayet-i Kerime okunduğu için tilavet secdesi yapması sünnet değildir.
Sayıları 14 olan secde ayetleri şunlardır: İki tanesi Hac Suresi´nde Mup, bu iki taneden ikincisi Hanefilerce Secde-i Tilavet ayeti kabul edilmediği için Kuran-ı Kerimler´de işaret edilmemiştir. Bu Ayet-i Kerime Hac Suresi´nin 77.nci Ayet-i kerimesi olup, Şafiilerin özellikle buna dikkat edip bu ayet okunduğu zaman tilavet secdesini yapmaları gerekir.
Diğer on iki Ayet-i Kerime şu surelerde olup, genelde secde işaretleriyle gösterilmiştir: "A´raf, Ra´d, Nahl, İsra. Meryem, Furkan, Nemi, Secde, Fussilet, Necm, İnşikak ve İkra´ s ürelerinde d ir.
Sa´d suresinde işaret edilen ayet, tilavet secdesi olmayıp, şükür secde-sidir. Namaz haricindeyken bu tilavet ayetlerinden biri okunduğu zaman secde etmek gerekir. Namazda iken başka biri tarafından bu Ayet-i kerimelerden biri tilavet edildiği zaman, secde etmek caiz değildir.
Tilavet secdesinin yapılmasının zamanı, secde ayeti okunduktan sonradır. Uzun bir fasıla geçerse artık secde yapılmaz. Secde ayeti tekrarlandıkça, tekrarlandığı kadar secde yapılır. Namaz dışında secde ayeti okunduğu zaman niyet getirip ellerini kaldırarak, iftitah tekbiri alınır, bir secde yapılır, sonra oturup selam verilir.
Tilavet secdesinin rükünleri şunlardır:
a) Niyet getirmek, b) Tekbir almak, c) Selam vermek .
Şartlan ise, Necasetten taharet, Setr-i avret, İstikbal-i kıble gibi namazın şartlandır.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari, 1025)
Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ