Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
Farz Namazlara Tabi Gayri Müekked Sünnetler
Gayri müekked on iki rekattır.
a) Öğle namazının farzından önce ve sonra ikişer rek´at. Cuma namazı da öğle namazı gibidir.
b) İkindi namazının farzından önce dört rek´at.
c) Akşam namazının farzından önce hafif iki rek´at. (Camii´de ise eğer vakit varsa),
d) Yatsı namazının farzından önce iki rek´at. (Camii´de ise eğer vakit varsa) Bu sünnetler hakkında bilgi ve deliller belirtildi.
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere öğle ve cuma farzlarından önce ve sonra ikisi gayr-i müekkede olmak üzere dörder rek´al, namaz kılmak sünnettir. İki rek´atta bir selam vermek daha faziletli olmakla beraber dört rek´atta selam vermek de caizdir.
Farzlara bağlı sünnete niyet edilirken hangi namazın ilk veya son sünneti olduğunu belirtmek gerekir. Mesela "Öğle namazınm farzından önceki iki rek´at sünnetini eda etmeye niyet ettim." diye niyet edilir. Diğerleri de buna göre yapılır.
Sünnetlerde de farzlarda olduğu gibi ihram tekbirinden sonra Eûzu Besmele çekilip, Fatiha okunduktan sonra bir sûre veya bir miktar ayet okunabilir. Rüku ve secdelerden sonra ikinci rek´ata kalkıldığında Eûzu Besmele çekilip yine Fatiha´dan sonra zammı sure okunması sünnettir. Rüku ve secdelerden sonra oturulup teşehhüd okunur. Peygamberimiz (s.a.v.)´e salaval getirilir.
Eğer dört rek´ata niyet edilmiş ise (farz ve sünnet) "Allahumme salli ala seyyidina Muhammedin" denildikten sonra tekbir alınarak üçüncü rek´ata kalkılır. Kalkarken elleri kulaklara kadar kaldırmak da sünnettir. Üçüncü ve dördüncü rek´atta Eûzu Besmele çekilip Fatiha okunur. Fakat sure veya ayet okunmaz. Şayet iki rek´atta niyet edilmiş ise teşehhüdden sonra Allahume salli ve barik duaları okunduktan sonra selam verilir.
Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ