Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
YEMİNİ BOZMAK VE KEFFÂRET
2006 Allahû Teâla (cc)'ya itaat etmek ve sâlih ameller işlemek hususunda; yemin eden bir kimsenin, yemininden rücû etmemesi gerekir. Nitekim Kur'ân-ı Kerîm'de: "Karşılıklı muahede yaptığınız vakit, Allah'ın ahdini yerine getirin. Sapasağlam ettiğiniz yeminleri bozmayın. (Nasıl olur ki) üzerinize Allah'ı kefil yapmışsınızdır. Şüphe yok ki Allah ne yapacağınızı bilir"(74) hükmü beyan buyurulmuştur. Allahû Teâla (cc)'nın adını anarak ve O'nu kefil yaparak; İslâm'ın meşrû kabul ettiği bir işi yapmak için, yemin eden kimseye muhayyerlik yoktur. Eğer yeminini bozarsa; keffâret gündeme girer. Keffâret'in mâhiyeti üzerinde daha önce durmuştuk!..(75) Şimdi yemin keffâretini izaha gayret edelim.
2007 Kur'ân-ı Kerîm'de: ".. (Yeminin) Keffâreti; ailenize yedirmekte olduğunuzun orta (derece)sinden on yoksulu doyurmak, ya onları giydirmek, yahud bir köle azâd etmektir. Fakat kim (bunları) bulamaz, (bulmaya muktedir olamaz) sa üç gün oruç tutması lâzımdır. İşte bu and (yemin) ettiğiniz vakit (onları bozmanın) keffâretidir. Yeminlerinizi muhafaza ediniz. Allah ayetlerini size böylece açıklıyor. Tâ ki şükredesiniz"(76) hükmü beyan buyurulmuştur. Resûl-i Ekrem (sav)'in döneminde; yemin keffâreti için yoksula ne kadar verildiğini izâh için, İmam-ı Buhari "Kitabû'l Keffâret" adı altında ayrı bir bölüm ayırmıştır.(77) Hanefi fûkahası: "Yemini bozmadan, keffâret vermek câiz değildir. Çünkü kitap ve sünnet'te; yeminin bozulmasından sonra keffâret'in sözkonusu olacağı sarihtir. Gücü yeten kimse; şu üç şeyden birisi ile yemin keffâretini yerine getirir.
Birincisi: Köle azâd etmektir. Zıhâr keffaretinde câiz olan,burada da câizdir.
İkincisi: On yoksulu giydirmektir. Her fakire bir veya daha fazla giyecek verir. Bunun asgarisi; fâkirin namazının caiz olacağı kadar giyindirilmesidir.
Üçüncüsü: On yoksulun doyurulmasıdır. Bu da tıpkı zıhâr keffaretinde olduğu gibidir"(78) hükmünde müttefiktir. Ancak yukarıda zikredilenlerin hiçbirisine gücü yetmezse; arka arkaya üç gün oruç tutmak mecburiyetindedir. İmkânı varken; borçlu olsa bile, oruç tutması câiz olmaz!.. Zira oruç; gücü yetmeyen (Çok fakir olan) kimseler için meşrû kılınmıştır.
Eserin yazarı: Yusuf Kerimoğlu Eser: EMANET VE EHLİYET
EMANET VE EHLİYET
- Takdim
- ÖNSÖZ
- Genel Bilgiler
- Tevhid ve Sıfat İlmi
- Temizlik Bahsi
- Namaz Bahsi
- Cihad Bahsi
- Oruç Bahsi
- Zekat Bahsi
- Hacc Bahsi
- Kurban Bahsi
- Nikah Bahsi
- Had ve Hudud Bahsi
- Rızk ve Kazanç Temini Bahsi
- Kerâhiyat ve İstihsan (Adab-ı Muaşeret Bahsi)
- Adâlet Bahsi
- Ferâiz (Miras Hukuku) Bahsi
- Çeşitli Meseleler
- ET İHTİYACININ KARŞILANMASI
- KİMLERİN KESTİĞİ HAYVANIN ETİ YENİLMEZ?
- BESMELE NASIL VE NE ZAMAN SÖYLENMELİDİR?
- ETİ YENEN VE YENMEYEN HAYVANLARIN TASNİFİ
- DENİZ HAYVANLARININ TASNİFİ
- KARA HAYVANLARININ TASNİFİ
- AV İLE MEŞGUL OLMAK
- YEMİN'İN TARİFİ, RÜKNÜ, HÜKMÜ VE MÂHİYETİ
- YEMİN'İN ÇEŞİTLERİ
- YEMİNİ BOZMAK VE KEFFÂRET
- VAKIF'IN TARİFİ, HÜKMÜ VE MÂHİYETİ
- VAKFIN ŞARTLARI
- KEFÂLET'İN TARİFİ VE MÂHİYETİ
- HAVALE'NİN TARİFİ VE MÂHİYETİ
- ÂRİYET'İN (ÖDÜNÇ VERMENİN) ÖNEMİ
- KARZ-I HASEN'İN TARİFİ VE MÂHİYETİ
- VEDİÂ VE EMÂNET'İN MÂHİYETİ
- HERHANGİ BİRŞEY BULUNDUĞU ZAMAN NE YAPILMALIDIR?
- REHİN'İN TARİFİ, MÂHİYETİ VE HÜKMÜ
- VEKÂLET'İN ÖNEMİ VE MÂHİYETİ
- FERD; HANGİ HALLERDE TASARRUFTAN MEN EDİLİR?
- İKRAH'IN TARİFİ VE MÂHİYETİ
- MÜSABAKALAR VE GÜNLÜK HAYAT
- KISA BİR DEĞERLENDİRME
BEN ABLAMDAN KURANI KERİM DERSİ ALIYORDUM GEÇEN KAVGA ETTİK VE BEN ELİFBA KİTABINA EL BASARARK KURAN ÇARPSINKİ SENDEN DERS ALMAYACAĞIM DEDİM.AMA ÇOK PİŞMANIM TÖVBE ETTİM VE YEMİNİM BOZULMASI İÇİN NE YAPMAM GEREKİR ORUÇ MU TUTMALIYIM.LÜTFEN BU KONUDA YARDIMCI OLURMUSUNUZ.
SELAMLAR.