Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

GAYRİ MÜSLİMİN DUASININ KABUL OLUNUP OLUNMAYACAĞINDA ÖLÇÜ

Müslüman olmayan kimselerin duasının kabul olunup olunmayacağı hususu bazı kimseler arasında münâkaşa mevzuu olmaktadır. Bu mesele çekişmeye zemin teşkil edecek derecede kapalı ve içinden çıkılması zor bir husus değildir. Etraflıca bir incelemeye tâbi tutulduğu zaman mes'ele gün ışığına çıkmaktadır.
Aksi görüşü savunan kimseler, iddialarına delil olarak, sûre-i Râ'd'in 14. âyetini göstermektedirler. Bahsi geçen âyet-i celilede "... Kâfirlerin duası sapıklık içinde kalmaktan başka (bir mâhiyette) değildir." buyrulmakta ise de bu ihbar, dünya ile ilgili değil, âhiretle alâkalıdır. Dünyada dualarının kabul olunacağı güvenilir kaynaklarda açıklanmaktadır.'1)
Sûre-i Mü'min'in 49-50. âyet-i kerimeleri incelenecek olursa kâfirlerin duasının kabul olunmamasının âhiretle ilgili olduğu açıkça görülecektir. Zira bu iki âyet, cehennem bekçileri ile cehennem ehlinin arasında geçecek konuşmayı açıklamakta ve "Kâfirlerin duası sapıklık içinde kalmaktan başka (birşey) değildir." buyrulmaktadır.
Gayri müslimlerin dünyada iken yapacakları duaların kabul olunacağına dâir açık deliller vardır. Şöyle ki:
a) İblis "Bana (halkın) dirilip kaldırılacağı güne kadar mühlet ver"
dediğinde Cenâb-ı Hak "(Bence) mâlûm zamanın bir gününe kadar sen mühlet verilmişlerdensin*2) buyurdu.
b) Peygamberimiz (s.a.v.), Muâz bin Cebel'i gayri müslimlerin ekseriyette olduğu Yemen'e vali olarak gönderirken yaptığı ikazlar arasında mazlumun duasın (a hedef olmak) tan sakın. Çünkü onun(duası) ile Allah arsında bir perde (engel) yoktur." buyurmuştur.^
c) Umumi mâhiyette bir uyarmayı ihtiva eden diğer bir hadîs-î şerifte de "Mazlumun duasından sakınınız. Velev ki o, kâfir olsun. Çünkü o duânsn önünde bir perde yoktur."^ buyrulmuştur.

(1) Bakınız:Şerhul-Emâiîli Aliyy'il-Karî s.43.
(2) Bakınız: Sûre-i Sâd 79-81.
(3) Müslim c. 1 s. 37.
(4) Feyz'üî-kadir c. 1 s. 142.



Alt Konulari