Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

HARAM MALIN ARITILMASINDA ÖLÇÜ

Kumardan, faizden, sarhoşluk verici içki satmaktan zengin olmuş bazı kimseler, zaman zaman, kendilerine ne miktar zekât düştüğünü VĞ bu para ile hacca gidip gidemeyeceğini sorup araştırdıkları olmaktadır. İslâmî bilgilerden haberdar olmayan ve yanlış fetva vermenin sorumluluğunu hissetmeyen bazı şahısların bu gibi kimselere "Elindeki haram parayı, kazancı helâl olan bir kimsenin parası ile değiştirir-sen haram malı arıtmış olursun. Ondan aldığın para ile hacca gidebilirsin." şeklinde gülünç ve safsata sözlerle yol gösterdikleri işitilmektedir. Önce şu hususu belirtelim: Haram olan bir paraya ne zekât, ne hac, ne de kurban düşer. Böyle bir kazancı arıtabilmek için takip edilecek yol şudur:
a) Faizi belirli bir kimseden aldı ise veya kumardan kazandığı paranın sahibi belli ise onlara geri vermesi icap eder. Sahipleri ölmüşbulunuyorsa, vârislerine verilmesi gerekir. Mirasçısı yoksa onun adına
sadaka olarak dağıtılmalıdır.
b) Faizi para yatırdığı bir bankadan almış, kumardan elde ettiğiparayı piyangodan veya totodan kazanmış ise bunları tasadduk ede
rek elden çıkarmalıdır.
c) Satılması câiz olmayan şeyleri, mubah olan mallarla birlikte alıp satmaktan elde etmiş, haram ile helâl birbirine karışmış durumda ise, vicdânen rahatlayacak ve şüpheden kurtulacak derecede bir hesap yapmalı ve o miktar mal veya kazancı münâsip göreceği müesseselere yahut zor durumda kalmış fakirlere dağıtmalıdır.
d) Elindeki servetin tamamı haramdan ise hepsini elden çıkarıpkurtulmalıdır. Bunları verince takip edilecek iki yol vardır:
1- Çalışacak durumda ise, meşru bir işle günlük nafakasını temin etmesi;
2- İnsaflı zengin müslümanlar hâlini arzedip yardımcı olmalarını istemesidir.
Bunların hiçbiri mümkün olmayacaksa elindeki haram paradan günlük yiyecek ve zarurî giyeceklerini karşılayacak kadirini bırakıp, geri kalanları münâsip göreceği yerlere vermelidir. İlende maddî bir imkân doğarsa bu kadar parayı da fakirlere vermelidir.
Allah'a teslimiyetin ve haram malı temizlemenin yolu budur. Haram kazanca bulaşan ve haram yemeye alışan kimsenin bu uygulamayı zor gibi görmesi, inancının zayıflığından kaynaklanmaktadır. Allah Teâlâfdan korkan ve ona iltica eden kimseyi Cenâb-ı Hak korur ve düştüğü sıkıntıdan kurtarır.


Alt Konulari