Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

KADINLARIN HAMAMA GİTMESİNDE DİKKAT EDİLECEK ÖLÇÜLER

Kadın vücudunun örtülmesi İslâmî bir esas ve ferdî mükellefiyet olmaktadır. Açılması, zaruret hâllerine ve şartlara dayalı istisnaî bir müsaadedir. Müslüman bir kadın; vücudunun mahrem noktalarını, sadece erkeklere değil, gayri müslim veya ahlâk yönünden şaibeli kadınlardan bile korumakla vazifelidir.
Hamama girecek olan kadında tesettür vazifesi, tamamen ihlâl edilmiş olmasa bile, kısmen ihmâl edilmiş olacaktır. Bu cihete dikkatlerimizi çeken Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), "Kim Allah'a ve âhiret gününe iman etmiş ise, peştemalsız olarak hamama girmesin. Kim Allah'a ve âhirete inanıyorsa karısını hamama sokmasın... "(1) buyurmaktadır.
Kadınların hamama gitme müsaadesinin dayandığı şartları şöyle ifade edebiliriz:
a) Hastalık hâli olmalı:
Kadınların hamama gidebilmesi için romatizma ve benzeri bir hastalık bulunmalıdır. Böyle bir mecburiyetle, bilhassa ılıca (kaplı-ca)lardaki sulardan faydalanalıdır.

192 KADINLARIN HAMAMA GİTMESİNDE ÖLÇÜ
b) Hususi bir banyo kiralamalıdır:
Bahsi geçen bir hastalık ve mazeretin bulunması hâlinde hususi bir yer kiralamak mümkün olmazsa tesettüre azamî dikkat göstererek kendi hizmetini kendi görmelidir. Bir yardımcıya ihtiyaç zarureti varsa bu hususta bir yakınından faydalanmalı, deilâke (masör)den istifadeyi düşünmemelidir. Çaresizlik sonucu keselenme işini hamamda çalışan bir kadına gördürecek olursa, göbekten diz kapağı altına kadar olan kısmı açmamalı, ancak diğer tarafları keseletmelidir. Mahrem olan bu kısımları kendi arıtmaya çalışmalıdır. İç temizliğini muhafaza, dışın taharetinden daha mühimdir.
Bu hususta biz ümmetlerini uyaran Resûl-i Ekrem (s.a.v.), "sizin için acem diyarı feth olunacaktır. Orada hamam denilen binalar göreceksiniz. Buralara ancak peştemal ile (örtünerek) giriniz. Hasta ve lohusa bulunan kadınlardan başkasını oraya girmekten men ediniz" buyurmuştur.
c) Plajlara gitmemelidir:
Allah'tan korkan, âhiret sorumluluğuna inanan ve iffetini korumakta azamî dikkati gösteren Müslüman bir kadın, erkek ve kadınların bir arada denize girdikleri ve "plaj" adı verien "açık hava hamamımın yanına yaklaşmamalıdır. Çünkü orada, illeti tedaviden ziyade, mahrem yerlerini teşhir ve günaha bulaşma ihtimâli vardır.


Alt Konulari