Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

MÜSLÜMANLA GAYRİ MÜSLİMİN EVLENMESİNDE ÖLÇÜ

Evliliği "Erkek ile kadının nikâh akdi ile hayatlarını birleştirmesinden ibarettir" tarifi içerisine hapsetmemelidir. Nikâh akdinin yapılmasından önce dikkat ve riâyet edilmesi zaruri olan İslâmî ölçüler vardır. Bunların en ideali, Müslüman bir erkek ile aynı inançtaki verâ ve haya sahibi bir kadının evliliğidir. Mevzuumuz, bir Müslüman'la gayri müsli-min evliliği olduğundan o yöndeki İslâmî ölçüleri açıklamak istiyoruz:
a) Gayri müslim bir erkek ile Müslüman bir kadının evlenmesi:
Böyle bir evlilik, İslâmî hükümlere göre, kesinlikle câiz değildir. Çünkü gayri müslim bir erkek, Müslüman bir kadının küfvü (dengi) olamaz.
b) Müslüman bir erkeğin ehl-i kitaptan bir kadınla evlenmesi:
Ehl-i kitap, Allah tarafından gönderilen bir peygambere ve indirilen bir kitaba inanmış bulunan kimseye denilmektedir. Böyle bir evlilik üzerinde ihtilâf olunmuş ise de, islâm âlimlerinin ekserisi buna cevaz vermişlerdir.

Bu cevaz ve müsaade, böyle bir evliliğin haram olmadığını göstermekte ise de, hiçbir zararı olmadığını açıklamak için verilmiş değildir. İki ayrı kutbun insanı olan karı ile kocanın biri ölse diğeri ona vâris olamaz. İslâm hukukuna göre din ayrılığı vâris olmaya engel teşkil eden sebeplerdendir.
Erkek, tevhid inancı ile kalbini tenvir; kadın, teslis akidesi ile kendini yanıltmış olmaktadır. Erkek câmi camiye gidecek, kadın kiliseye koşacak; erkek, iftar sofrasında zemzem içecek; kadın, onun karşısında sarhoşluk verici içki yudumlayacak; erkek, koyun eti ile gıdala-nırken kadın domuz eti yiyecektir. Bu durumlar karşısında kalan koca, İslâm esaslarından ferâgat gösterirse kalbinin nuru, bunu yapmazsa evinin huzuru bozulacaktır.

Bunlardan başka, gayri müslim bir kadından meydana gelecek çocukların durumu da dikkate alınmalıdır. Hane reisi bulunan baba, evlâdına İslâm esaslarını telkin edecek; kadın, kocası evden çıkınca, Hıristiyanlığın hurafelerini hikâye ederek çocuklarını avutmaya ve istavroz çıkararak uyutmaya çalışacaktır.

Evlenecek Müslüman bile erkek, alacağı kadının fizikî yöndeki özelliklerine kendini kaptırıp, tercihte hataya düşmemelidir. Resûl-i Ekrem (s.a.v.)'in "Sen, dindar kadınla evlenerek zafer yap ol" tavsiyesini daima ön planda tutmalıdır.


Alt Konulari