Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

FÂSİT VE BÂTIL NİKÂHI TESBİT ETMEDE ÖLÇÜ

Fasit nikâh, sıhhatinin şartlarını toplamayan bir nikâhtır. Şahitsiz olarak veya tek şahidin huzurunda yapılan evlenme akti gibi. Nesep yakınlığı, sıhriyet veya emişme sebebiyle kendileri ile evlenmek ebediyyen haram olan bir kadının nikâhı da "fasit nikâh" nev"ine girmektedir.
Bâtıl nikâh; muvakkat bir zaman için yapılan nikâhtır. Yapılacak bir akitte "mut'a" veya "temettü" lafızlarından biri kullanılmış ise, zaman belirtilmiş olsun veya olmasın, "bâtıl nikâh" nev'ine dâhildir. Bu kelimelerin kullanılması sebebiyle "Mufa nikâhı" adını almaktadır. Hüküm yönünden bâtıldır ve bu nikâhla vâki olan cinsî mukarenet, İslâm fakihlerince zinadan sayılmıştır. Bir kimse "zinâ edersem şart olsun" deyip sonra mut'a nikâhı ile bir kadına yaklaşsa nikâhı altında bulunan zevcesi boş düşmüş olur/1)
Fasit nikâhı sahih nikâhtan ayırt eden hususları din kardeşlerimize belirtmiş olmak için aşağıya alıyoruz:
a) Kadın ve erkekten biri vefat etse diğeri ona vâris olamaz: Verâset sahih bir nikâhla tahakkuk eden bîr hak olduğundan, esası fasit bulunan bir akitte hiçbir hak yoktur.
b) Kadın ve erkek birbiri ile cinsî mukarenette bulunamazlar:
cinsî mukarenetin helâl olması, sahih bir nikâhla meydana gelmektedir. Fasit nikâh, dinen geçerli bir akit sayılmadığından "hillü istimta"(2) asla tahakkuk etmemektedir.
c) Mehir vermek gerekmemektedir:
Sahih olmayan bir akdin yapılmış olması sebebiyle erkeğin kadına vermesi gereken "mehir" mükellefiyeti de tahakkuk etmemektedir.
d) İddet beklemek gerekmemektedir:
Sadece fasit bir akit yapılmış ve fakat gerdeğe girilmemiş ise kadının iddet beklemesi de gerekmemektedir.
e) Fasit akdin sonu mütârekedir:
Sahih ve geçerli olmayan fasit bir akdin netice itibarıyla hükmü "mütârekedir". Mütâreke, boşama mâhiyetinde bir muamele olmadığından, talâkın sayısında bir eksiltme yapmaz. Bahsi geçen kadın ve erkek, daha sonra sahih bir nikâhla evlenmiş olsalar erkeğin üç boşama hakkı olur. Mütâreke bunu eksiltmez. "Seni terk ettim demekle iş bitmiş olur."


(1) Hulâsatüf-ecvibe c. 1 s. 59.
(2) Mânâsı: Kadın ve erkeğin birbirinden faydalanma helâlliğidir.


Alt Konulari