Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

MEHRİN ENVÂINI VE AHKÂMINI TESBİTTE ÖLÇÜ

Mehir, nikâh akdinin yapılması ile kadının hak ettiği bir mala veya menfaata verilen isimdir.
A- Mehrin nevileri:
a) Mehr-i müsemmâ:
Kadın ile erkeğin kendi rızaları ve karşılıklı olarak kararlaştırmaları ile "verilecek şeyin cins ve miktarı belirtilen mehir"dir.
b) Mehr-i misil:
Nikâh esnasında cins ve miktarı tesbit edilmeyen mehirdir. Evlenen çiftler veya onların vekil yahut velileri tarafından belirtilmeyip sonradan kararlaştırılan mehre "mehr-i misil" denilmektedir. Bu mehrin sonradan tesbit edilmesinde takip edilecek yol şöyledir: Kadının babası soyunda bulunmadığı takdirde memleketi halkından yaş, güzellik ve bakirelik gibi vasıflarda akran ve emsali olan kadınların mehrini dikkate alıp onlara uygun bir mehir tesbit edilir.
c) Mehr-i muaccel:
Peşin olarak verilmesi şart koşulan mehirdir.
d) Mehr-i müeccel:
Sonra verilmesi iki tarafça kabul edilen mehirdir ki, muayyen bir zaman söylenmemiş ise boşanma zamanı veya ölüm vakti muaccel mehir hâline dönüşür. Binâenaleyh kadın, ölen kocasından kendine düşecek mirası almadan önce mehrini alır.
B- Mehrin ahkâmı:
Mehrin muaccel veya müeccel olarak ikiye ayrılması şart değildir. Hepsi mehr-i muaccel olarak verilebileceği gibi, mehr-i müeccel olarak da verilebilir. İki taksitte verilmesi, erkeğin malî durumunun müsait olmayışı veya benzeri sebeplere dayanmaktadır.
Mehir, bir mal olacağı gibi mal ile değiştirilmesi mümkün olan bir menfaat da olabilir.
Mehrin en azı on dirhem (32 gr.) gümüş veya onun kıymetidir. Çoğu için bir sınır yoksa da ödenmesinde kolaylık bulunan miktar hadîs-i şerifler ile teşvik edilmektedir.
Mehrin para, mal, kumaş, akar, koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlardan olması da caizdir. Dikkat edilecek husus, dinimizin bu emrinin ihmâl edilmemesi ve evlenen erkeğin üzerinde kadının bir hakkı bulunduğunun bilinmesidir.



Alt Konulari