Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

MİRAS HUSUSUNDA ERKEK İLE KADININ ARASINDAKİ FARKLARI TESBİTTE ÖLÇÜ

Vefat eden bir kimsenin malına vâris olan kadınların alacağı hisse, kendi seviyesindeki erkekten farklı olmaktadır. Biz bu cihetin şer'î sebeplerini izaha girişmeyeceğiz. Sadece erkek ile kadının arasındaki farkları belirtmekle yetineceğiz.
A) Karı ve kocanın birbirine vâris olmasındaki fark:
a) Kadın vefat eder, kocası ona vâris olursa iki ihtimâl vardır: Kadının çocuğu varsa, koca mirasın 1/4 (dörtte bir) hissesini; çocuk yoksa 1/2 hissesini miras olarak alır. Bu çocuk ister o kocadan, isterse daha önce evlendiği bir erkekten olmuş bulunsun. Netice itibarıyla hükümde bir fark yoktur.
b) Koca vefat eder kadın onun malına vâris olursa, kadının durumunda olduğu gibi, iki ihtimâl dikkate alınır. Ölen erkeğin çocuğu varsa, kadın 1/8; çocuk yoksa 1/4 hisseye vâris olur.
B) Ebeveynin malına vâris olmada fark:
Anne veya babalarından kalan mala vâris olan erkek evlât, 2/3 hissesini alır; kız evlât, bu malın 1/3 hissesine vâris olur.
C) Kardeş malına vâris olmada fark:
Kızkardeş vefat ederse, belirli pay sahipleri (ashâb-ı ferâiz) hisselerini aldıktan sonra, kendilerinden daha yakın bir asaba da yoksa, erkek kardeş asaba olarak vâris olur ve geriye kalan malı alır.
Erkek kardeş vefat eder, kızkardeş onun malına vâris olursa bir kişi ise malın yarısını (1/2) hissesini; birden fazla kızkardeş varsa ar kaya kalan malın 2/3 hissesine vâris olurlar. Erkek kardeşi ile bulunduğu zaman ikili birli asaba olurlar.
D) Evlâdın malına ananın vâris olması hâlinde fark:
Çocuklarından biri vefat eder de anneleri onun malına vâris olursa iki ihtimâl vardır:
Anne, koca ve baba yahut karı ve baba ile birlikte çocuğunun malına vâris olursa karı veya koca hisselerini aldıktan şpnra geri kalan malın 1/3 hissesini (sülüsü mâ yebkayı) alır.
Baba yerinde dede bulunursa, anne terikenin tamamı üzerinden 1/3 hisseye vâris olur.


Alt Konulari