Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

TELEFONLA YAPILAN AKİTLERİN GEÇERLİLİK ÖLÇÜLERİ

Gelişen tekniğin ve haberleşme araçlarının sür'at ve kolaylıklar-nıdan faydalanmak, en tabiî bir haktır. Bu vâsıtalardan istifade etmeye çalışırken dinî ölçüleri' dikkate alma zarureti de vardır. Zirâ mes'eleye sadece kolaylıklardan faydalanma yönünden yaklaşmak, her hususta doğru bir sonuca ulaştırmayabilir.
Telefon veya telsizle yapılan ticarî akitler, alıcı ile satıcının şartlarını birbirlerine rahatlıkla ulaştırmakta; karşılıklı konuşmalar ve aldım sattım sözleri, bir araya gelerek yapılan icap ve kabule benzemektedir. Bu durum muvacehesinde telefonla yapılan ticarî akitler câiz görülmektedir.
Bu cevaz ve müsade, aralarında sûr veya duvar gib bir engel bulunan ve birbirinin sesini duyan iki kişinin alış-veriş akdi yapmalarının cevazına dayanmaktadır.
Şu kadar bir fark var ki, telefonla yapılan ticarî bağlantılarda alınacak malın bedelini teslim imkânı bulunmadığından, böyle bir bağlantı evsâfı önceden bilinen standart mallar için elverişli bulunmaktadır.
Satış peşin olarak yapılmış ise, para satıcıya gönderilmeli o da malı anbara vermelidir.
Telefonla evlilik akdi yapılamaz. Çünkü bu hususta şahitlerin evlenecek kimselerin huzurunda bulunmaları zarureti vardır. Diğer bir husus da karşılıklı konuşmalarda ses benzerlikleri, yanılmaya, aldın-ma ve aldatılmaya sebep olabilir. Bir husus için elverişli olan şey (telefon) herşey çin geçerli sayılamaz ve umumileştirilemez. Hayatî bir ehemmiyeti hâiz bulunan evlilik, görüntülü haberleşme araçları ile de yapılamaz. Ancak bir ön konuşma ve soruşturma safhası, bunlarla yapılabilir. İş karar safhasına geldiğinde taraflar bir araya gelmeli, evlenecek çiftler birbirini görmeli ve aralarında tesbit edilen mehir şahitlere de açıklanmalı ve daha sonra nikâh akdi yapılmalıdır.


Alt Konulari