Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

FUKAHÂ-İ SEB'AYI TANIMADA ÖLÇÜ

Tabiînin büyükleri içinde fıkıh ilmindeki dirayetleriyle temayüz etmiş kimseler vardır. Medine-i Münevvere'de bulunan fakihlerin en meşhurları yedi zattır. Bunların hayatlarından ve ilmî kabiliyetlerinden kısaca bahs.ederek tanıtmaya çalışalım:
Said bin Müseyyeb, tabiînin büyüklerinden ve Medine'deki Fukahâ-i seb'adan biri ve en önde gelenidir. Fıkıh ilminde olduğu kadar verâ ve takvası ile de meşhurdur. Hz. Ömer (r.a.) in halifeliğinin ikinci senesinde dünyaya gelmiş ve ashâb-ı kiramdan birçok zatla görüşmüştür. Peygamber (s.a.v.) in zevcelerinden hadis-i şerif dinlemiştir. En çok Ebû Hüreyre (r.a.) tan hadis rivayetinde bulunmuştur. Hicri 105 yılında Medine'de vefat etmiştir.
Kasım bin Muhemmed, Medine-i münevvere'de zuhur eden fukahâ-i seb'adan olup Ebû Bekir (r.a.) in torunudur. Ashâb-ı kiramdan birçok zata yetişmiş ve kendilerinden rivayette bulunmuştur. Tabiinden birçok zat da ondan hadis rivayet etmişlerdir. Hicrî 107 tarihinde 70 yaşında olduğu halde vefat etmiştir.

Urve bin Zübeyr, aşere-i mübeşşereden Zübeyr bin el-Avvâm'm oğludur. Annesi Esmâ (r. anha) dır. Hz, Ömer'in halifeliği devrinde doğmuştur. Mısır'a gelip evlenmiş ve orada yedi sene kaldıktan sonra Medine'ye dönmüştür. Hz, Ali'den, Muhammed bin Mesleme'den ve Ebû Hüreyre (r.a.e.) hazerâtından rivayetleri vardır. Hicri 94 tarihinde vefat etmiştir.

Hârice binZeyd, ashab-ı kiram arasında ilmiyle mâruf Zeyd bin Sâbit'in oğludur. Tâbiinnin büyüklerindendir. Hz. Osman'ın halife bulunduğu zamana yetişmiş ve 100. yılda Medine'de vefat etmiştir.

Ebû Seleme, aşere-i mübeşşereden Abdurrahman bin Avfın oğludur. Tabiînin büyüklerinden ve fukahâ-i seb'adandır. Ashâb ve tabiinden birçok zattan hadis-i şerif rivayet etmiştir. Hicrî 104 tarihinde 72 yaşında iken vefat etmiştir.

Ubeydulah bin Utbe, tabiinden ve fukahâ-i seb'adandır. Hicrî 98 tarihinde vefat etmiştir.
Süleyman bin Yesar, tabiinin büyüklerinden ve Medine'de bulunan fukahâ-i seb'adandır. Peygamber (s.a.v.) in zevcelerinden Meymûne (r. anha) validemizin azadlısıdır. Ümmü Seleme, Abdullah bin Abbas ve Ebû Hüreyre (r.a.e.) hazerâtından hadis rivayet etmiştir. Hicri 104 tarihinde 73 yaşında vefat etmiş bulunmaktadır.

[1) Bâkmir. Ebû Dâvûd c. 2 s. 91


Alt Konulari