Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

ABDEST ALIRKEN PARMAK ARALARINI HİLALLAMAKTA ÖLÇÜ

Asdestin noksansız alınması, ibâdetin kemâl derecesine ulaşmasına hizmet eder. Kılınan bir namazın feyzinin kalpte hissedilebilmesi, abdestin sünnet ve müstehaplarmın usûlüne uygun bir şekilde ikmâl etmeye bağlıdır.
Abdestin sünnetlerinden biri bulunan "parmak aralarının hilallama" işini çeşitli yönlerden ele alıp açıklamaya çalışacağız:
a) Hilallamanın tarifi:
Suların damlamakta olduğu ıslak parmaklarını birbirlerinin arasına sokmak ve bitişen noktalarına kadar suyu bulaştırmaktır.
b) Hilallamanın hükmü:
Abdest alırken su kendiliğinden parmak aralarına girebiliyorsa, "hilallama" işi sünnettir. Bu hükümde Hanefî fakihlerinin ittifakı vardır(1>. Şâyet parmaklar suyun nüfuzuna engel olacak derecede sık ve birbirine yanaşık durumda ise, hilallama işi vacip
c) Hillallamanın tatbik şekli:
El parmaklarında evlâ olan "teşbik"tir. Yâni el parmaklarını birbiri arasına giriştirmektir. Ayak parmaklarına gelince, sol elin küçük parmağı ile sağ ayağın küçük parmağı arasından başlayıp, sağdan sola doğru bir sıralama yolu takip etmektir.
d) El parmağının hareketi:
Sol elin küçük parmağını ayak parmakları arasına soktuğumuz zaman, aşağıdan yukarıya doğru çekerek hilallama işini yürütmektir. Çünkü su, yukarıdan aşağı doğru süzülmektedir. El parmağı, bunun aksi istikametinden hareket edince suyun parmak arasına ulaşması daha çabuk ve kolay olur*3).
Ufak bir mes'ele gibi görünen "parmak aralarını hilallamak"ta İslâm dininin koüaylık ve ölçü dini olduğunu bir defa daha hatırlatarak mevzuu noktalamak istiyoruz.



(1)İbn\Âbid\nc.U.1O9
(2) Fetâvâ-i Hindiye c. 1 s. 7
(3) İbniÂbidinc. 1 s. 109


Eserin yazarı: Mehmed Emre Eser: Müslümanca yasama sanati 3

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Müslümanca yasama sanati 3

MollaCami.Com