Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

İhrama Girmek İçin Mikat Yerleri

1. Zulhuleyfe: Medine-i Münevvere´nin 11 km. güneyinde bir kasabadır. Mekke´ye 450 km. uzaklıkta olup, Medine-i Münevvere´den Mekke-i Mükerreme´ye gelen yerli ve yabancı hacı adaylarının ihrama girdikleri yerdir.Bu mikat, Suudi Arabistan halkı arasında "Abar-ı Ali" di­ye de bilinmektedir.

2. Cuhfe: Mekke ile Medine arasında Kızıldeniz´e yakın bir kasaba­dır.

Şam ve Şam yönünden gelenlerin yani, Türkiye, Mısır ve Kuzeybatı Afrika tarafından gelen hacı adayları veya haccetmek istiyenlerin ihrama girdikleri yerdir. Mekke´ye uzaklığı takriben 187 km. dir.

3. Yelemlem: Mekke´nin güneyinde bir yerdir. Yemen tarafından gelen hacıların mikatıdır. Mekke´yle arası yaklaşık 54 Km.´dir Mekke´ye en yakın mikat da budur.

4. Karn: Necit bölgesi istikametinden gelen hacıların mikatıdır. Mek­ke´ye uzaklığı yaklaşık 96 km. dir.

5. Zat-ı Irk: Irak ve çevresinden gelenlerin mikat yeridir. Mekke´nin Kuzey doğusunda olup 94 Km. mesafededir.

Yolu hiç bir mikata uğramayan kimse ise hangi mikatın hizasından ge­çerse, o mikatın hizasına geldiği zaman ihrama girmesi gerekir.

Mekke dışından gelen hacı adayları mikat denilen sınıra varmadan ön­ce hatta kendi memleketlerinde bile niyet edip hacca veya umreye başla­yıp, İhrama girebilir. Ancak mikatta ihrama girmek daha da sevaptır.

Hac veya umre maksadıyla gelip mikat denilen yeri ihramsız geçmek haramdır. Geçtikten sonra yolda veya Mekke´de ihrama girerse bir vacibi terkettiği için haram işlemenin yanında kurban kesmesi gerekir.

Bu itibarla mikat yerine geri dönüp orada ihrama girerse ceza kurbanı kalkar. Aksi taktirde ihrama girmekle beraber ceza kurbanı vermesi la­zımdır. Bu da gücü yetenler için bir koyun kesmektir. Gücü yetmeyenler ise 10 gün oruç tutar. Tafsilatlı olarak açıklanması ileride yapıla­caktır




Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ

  • Yeni Ekle
Yorumlar (2)