Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

Altın Ve Gümüşün Zekatı

Altının zekat nisabı 20 miskaldır. Zekalı, 20 mıskalda onda birin dörtle biridir. Bu da yarım mıskaldır. Daha sonra yirmi miskah ne kadar aşarsa ona göre hesaplanarak zekat çıkarılır.

Gümüşün zekat nisabı 200 dirhemdir. Zekatı, 200 dirhemde onda birin dörtte bindir. Bu kırkta bir. beş dirhemdir. Bu hesap üzerine ne kadar zi­yade olursa hesaplanarak zekatı çıkarılır.

Kadınların takınmaldrı mubah olan hûlliyaü için zekat yoktur.

Kadınlara mubah olan altın ve gümüş, süs niyetine göre olursa böyle­dir. Eğer niyet biriktirme, kâr elme amacıyla olursa o zaman zekatını çı­karmak vacip olur.

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

"Bir kimsenin iki yüz dirhem gümüşü olup Ta, üzerinden bir sene ge­çerse, bundan beş dirhemini zekat olarak vermesi vacip olur. Altın yirmi dinara ulaşmayınca zekatı vacip olmaz. Eğer bir kimsenin yirmi dinar al­tım olursa ve üzerini´-",, bir sene geçene, yarım dinar zekat vermesi va­cip olur. Daha fazla olursa buna göre hesaplanır." [1]

Para, altın ve gümüş hesabıyla verilmesi gerektiğine göre zekatı teda­vülde yaygın olan 22 ayar altın olduğu için, ona göre hasaplanarak veril­mesi gerekir. Yapılan hesaplamalara göre altın üzere zekat nisabı gram olarak 80.18 gram. gümüş olarak ise 561 gramdır. Yukarıda değindiğimiz gibi günümüzde revaçta altın olduğu için zekatın nisabına ulaşabilecek parası olan kişi 1 sene-i kameriye geçtikten sonra mevcut parasındandan kırkta biri zekat olarak çıkarılacaktır.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Ebu Dmıul, 1573.





Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ

MollaCami.Com