Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

Altın Ve Gumuş Kaplarının Kullanımı

Altın ve gümüşten imal edilmiş her çeşit sofra tabaklarının kullanıl­ması caiz değildir. Bunların dışında kalan her çeşit tabağın kullanılması caizdir.

Erkek olsun, kadın olsun yemek, içmek veya başka amaçlarla kullanı­lan sürmelik, kaşık, çatal, tarak, iğne veya bunlara benzer altın ve gümüş­ten imal edilmiş eşyaları ve mutfak malzemelerini kullanmaları haramdır.

Cami ve Kâ´be duvarını veya tabanını, avizesini altın veya gümüş ile süslemek caiz değildir. Kur´an-ı Kerim´i altın ve gümüş ile süslemek ka­dınlar için caiz, erkekler için ise sadece gümüş ile süslemek caizdir.

Erkekler için altın yüzük takmak haramdır. Gümüş yüzük takmak ise, örfe göre israf sayılmadığı sürece sünnettir.

Kullanma ister yemek yemede ister su içmede isterse abdest almada olsun, altın veya gümüşten imal edilen kabların kullanılması ile bu tür ihtiyaçların giderilmesi haramdır.

Huzeyfe´den rivayete göre peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Altın ve gümüş kaptan içmeyiniz, atlas ve harir (ipekli) elbise giyme­yiniz. Çünkü bunlar dünyada onlara (kafirlere) ahiret gününde ise sizin­dir." [1] Burdaki haram hükmü başka şeylerde yani giyecek, içecek ve yiyeceklerde kullanılmalarının haram olduğu hükmüne girmektedir.

Altın ve gümüş ile, sadece erkekler için kullanılması uygun görülme­yen ipek dışında kalan inci, mercan, elmas ve bu gibi kıymetli madenle­rin kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü bunların haram oluşu hakkında bir delil yoktur. [2]
--------------------------------------------------------------------------------
[1] Buhari ,5110 Müslim, 2067.
[2] Kadı Ebu Şuca?, Ğayet?ül-İhtisar ve Şerhi, Ravza Yayınları: 83.




Eserin yazarı: Kadı Ebu Şuca Eser: DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

DELİLLİ ŞAFİ İLMİHALİ

MollaCami.Com