Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler

Kulun Amelleri Allah'ın Nimetlerinden Birine Bile Karşılık Olamaz

Bununla Zeyd b. Sabit ile İbn-i Abbas'ın hadisinden Ebu Davud'un rivayet ettiği hadisin manası açıklanmış olur. Şüphe yok ki, Allah Teala, gök ehline ve yer ehline azab etmiş olsay­dı, onlara zulüm etmeksizin azab etmiş olurdu. Onlara rah­met etmiş olsaydı, rahmeti onlar için amellerinden daha ha­yırlı olurdu. Sahih-i Iluhari'âe zikredildiğine göre, Resulullah (s.a.v.), «Ashabım! sizden hiç birinizin ibadeti kendisini kurta­ramaz» buyurdu. Bunun üzerine ashab, «Ya Resulullah! Sen» de mi ibadetin kurtaramaz?» diye sorduklarında Resulullah (s.a.v.), <(Evet beni de. Ancak beni Allah'ın fazlı ve rahmeti bürümüştür.» buyurdu. Çünkü kulun amelleri Allah'ın nimet­lerinden bir nimetine bile karşılık olamaz. Fukahadan bazısının, «Bir kimse hamd nevilerİnin en fa­ziletlisi ile Allah'a hamd edeceğine yemin etse, yemininde dur­ması İçin 'Elhamdülillah hamden yuvafi ni'amehu ve yukafi mezidehu' demesidir» sözü hadİs-i şerif değildir. Sahabeden bi­rinin sözü de değildir. Ancak Adem aleyhisselamdan nakledil­miş israîliyattandır.

Resulullah (s.a.v.)'dan sahih olarak rivayet edilmiş olan şu duadır, «Elhamdülillah! kesiran, tayyiben, mübareken jihi, gayre mekfiyyİn vela müveddein vela müstağnen anhu, Rab­bena».

Bir kulun hamdinİn ve şükrünün, Allah'ın nimetlerinin hepsinin karşılığ olması şöyle dursun bîr nimetinin bile karşılı­ğı olması mümkün değildir. Kulun fiili, ve hamdi, nimetin art­masına karşılık olamaz. Fakat bazı fukahanın zikrettiği hamd, sahih olacak bir vecih üzere hamdolunur. Şöyle ki, «Nimetlere karşılık olacak ve nimetlerin artmasına denk olacak bir şekil­de Allah Teala'ya hamd etmektir (Her ne kadar kulun bu hamdi yapmaya gücü yetmese de). Nitekim bir kulun, «Al­lah'ım! yerlerin göklerin dolusu, bunların arasının dolusu, bun­ların dolusundan sonra senin dilediklerinin dolusu, kumların, toprakların, çakılların, yağmur damlalarının, canlı varlıkları­nın nefeslerinin, yaratmış olduğun ve yaratacağın bütün varlık­ların adedince sana hamd olsun» demesi Allah'ın layık olduğu hamdden haber vermesidir. Yoksa kulun yapacağı hamdden değildir. [24]




Eserin yazarı: İbn Kayyım El-Cevziyye Eser: Sabredenler ve şükredenler

  • Yeni Ekle
Yorumlar (0)

Sabredenler ve şükredenler

MollaCami.Com