Kitaplar | Yazarlar | İlmihal | Sohbetler | Hutbeler
KURANI OKUMANIN ADABI
Kur'an-ı Kerim'i okumanın ve öğrenmenin âdabı
vardır. Bu hususta Gazalî merhumun
"İhyail-Ulûm " çok değerli malumat verir. "Meselüs-Sâir" sahibi Ziyaüddin ibni Esir (H. 637/M. 1239) Kur'an-ı Kerim'in belâgatini çok iyi anlayanlardan biri idi. Bunu, Kur'an-ı Kerim'i tedebbür ile okumaya borçludur. Bidayette Kur'an-ı Kerim'i haftada bir kere hatmederdi. Sonra dikkatle düşündü ve ayda bir hatmetmeye başladı. Sonraları daha derin düşünerek ve dikkat ederek senede bir hatmetmeye başladı. Daha sonra ondaki belâgati düşünerek, mânası ile kelime ve harflerin üzerinde durarak yedi senede bir hatim ederdi. Kur'an'daki kelimelerin sayısı 77.930 olduğuna göre sene başına 11 bin kelime düşer ve her güne 30 küsur kelime isabet eder.
Demek düşünerek, mânasını tedebbür ile hatim ediyor. Ömründe bir kere olsun tedebbürle hatmi Kur'an'ı, ulema lüzumlu sayarlar ve işin doğrusu da budur. Kur'an'ın mânasını anlamadan ve düşünmeden kuru kuru okumak fayda vermez.
Bu üslûb,üzre ola hatmi Kur'an Saf asın gaip eyler ehl-iyman.
"İslâm âlimi merhum Hamdi Yazır, Tefsirinde "Ehli Hak Kur'an'ı bir eğlence gibi okumaz." bahsinde diyor ki: "Elfâzını, maanisini, ahkâmını cidden
gözete gözete dikkatli, saygılı ve devamlı bir surette ve bilmediklerini, anlamadıklarını ehlinden sora sora, hüsnüniyetle, temiz kalb, temiz ağızla okurlar. Gelişi güzel, baştankara bir eğlence gibi okumazlar. Şarkı, gazel, roman, hikaye yerine okumazlar; kemali hürmet ve edeple okurlar..."
Büyük İslâm şairi merhum Mehmet Akif Bey de pek yerinde olarak şöyle demektedir:
İnmemiştir hele Kur'an, bunu hakkiyle bilin;
Ne mezarlıkta okunmak, ne de fal bakmak için.
Eserin yazarı: Osman Keskinoğlu Eser: Kuranı Kerim Bilgileri